Caritas Diecezji Kieleckiej rozpoczyna realizację Podprogramu 2020 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020, który potrwa do sierpnia 2021 roku.
Pomoc udzielana jest osobom i rodzinom, które z powodu trudnej sytuacji i niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie odpowiedniego wyżywienia.
W ramach programu żywnościowego zamierzone jest dotarcie z pomocą do 11 000 tys. osób najbardziej potrzebujących w diecezji kieleckiej. W tym roku poprzez punkty lokalne przekazane zostaną takie produkty jak: groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, mus jabłkowy, fasolka po bretońsku, makaron jajeczny świderki, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający, szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet drobiowy, filet z makreli w oleju, cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy, olej rzepakowy.
Osoby objęte programem będą mogły skorzystać z warsztatów w ramach działań towarzyszących. Udział w projekcie jest bezpłatny. Warunkiem otrzymania wsparcia jest spełnienie kryteriów dochodowych potwierdzonych odpowiednim zakwalifikowaniem przez właściwy ośrodek pomocy społecznej.
Więcej informacji o programie znajduje się na naszej stronie internetowej w zakładce: Program FEAD (Edycja 2020) lub biurze Caritas (Kielce ul. Wesoła 54, pokój 3).
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 współfinasowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.