You are currently viewing Pomoc przedświąteczna Caritas Diecezji Kieleckiej

Pomoc przedświąteczna Caritas Diecezji Kieleckiej

Caritas Diecezji Kieleckiej w okresie przedświątecznym przygotowała wieloraką pomoc dla osób potrzebujących. Wsparciem objęliśmy uboższe rodziny, osoby starsze, samotne, niepełnosprawnych oraz bezdomnych. W Punkcie Pomocy Doraźnej Caritas w Kielcach wydaliśmy dla osób ubogich ok. 400 paczek z żywnością oraz ze środkami czystości. Dodatkowo przekazaliśmy artykuły spożywcze do kilkunastu Parafialnych Zespołów Caritas, które zorganizowały pomoc potrzebującym w swoich wspólnotach. Produkty pochodziły z grudniowej zbiórki żywności, część artykułów została zakupiona ze środków własnych Caritas. Łącznie poprzez placówki Caritas w diecezji kieleckiej takie wsparcie otrzymało ok. 1,5 tys. osób.

Wigilia Caritas dla osób bezdomnych, ubogich, samotnych w tym roku zaplanowano na 23 grudnia o godz. 11.00 w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach. Spotkanie zorganizowane przez Caritas Diecezji Kieleckiej oraz Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Kielcach rozpoczyna modlitwa poprowadzona przez biskupów kieleckich. Następnie dzielenie się opłatkiem, śpiew kolęd i kosztowanie tradycyjnych potraw. Przygotowano 400 porcji karpia, barszcz czerwony, śledzie, kapustę z grochem, ciasta i napoje. Potrzebujący otrzymują też paczki ze świątecznymi upominkami. Partnerem Wigilii jest Selgros Cash & Carry, który wspiera podobne wydarzenia organizowane przez Caritas w całej Polsce. Dziękujemy też za produkty spożywcze przekazane przez Kielecki Bank Żywności oraz sieć handlową Lewiatan Kielce.

Wigilie Caritas dla osób ubogich zostały też zorganizowane w Proszowicach, Miechowie i w kilku innych miejscowościach naszej diecezji.

Szeroka skala pomocy potrzebującym była możliwa dzięki zaangażowaniu wielu osób, pracowników i wolontariuszy Caritas, darczyńców, instytucji współpracujących. Serdecznie dziękujemy za okazane wsparcie.