You are currently viewing Pomoc humanitarna przekazana do Gródka Podolskiego

Pomoc humanitarna przekazana do Gródka Podolskiego

Caritas Diecezji Kieleckiej przekazała kolejne dary dla dotkniętej wojną Ukrainy, tym razem do Gródka Podolskiego. Dnia 12 kwietnia br. odebrali je Jura i Włodzimierz, wolontariusze pochodzący z Żółkwi koło Lwowa. Za ich pośrednictwem pomoc dostarczona zostanie do Gródka Podolskiego, a stamtąd część pojedzie na wschodnią Ukrainę.

W Gródku funkcjonuje Dom Miłosierdzia, który zajmuje się opieką nad osobami chorymi i starszymi. Większość z nich to mieszkający tam od pokoleń Polacy, a posługują w tej placówce Siostry Służebniczki NMP, m.in. s. Katarzyna Gwóźdź, która wcześniej przez kilka lat pracowała w Ognisku Wychowawczym Caritas w Jędrzejowie. Wśród przekazanych darów znalazły się przede wszystkim żywność, leki, środki opatrunkowe, artykuły chemiczne, a także różańce i medaliki.

Siostra Katarzyna w imieniu cierpiących z powodu wojny na Ukrainie przekazuje słowa wdzięczności za okazane wsparcie i zapewnia o modlitwie wspólnoty Domu Miłosierdzia w intencji wszystkich darczyńców.