You are currently viewing Prawie 700 dzieci skorzystało z Wakacyjnej Akcji Caritas Kieleckiej

Prawie 700 dzieci skorzystało z Wakacyjnej Akcji Caritas Kieleckiej

W dniu 20 sierpnia 2024 r. zakończył się ostatni turnus kolonii w Chłapowie nad Bałtykiem. Ogółem w ramach Wakacyjnej Akcji Caritas przeprowadzono pięć turnusów (cztery w Chłapowie obok Władysławowa i jeden w Zakopanem), na których łącznie wypoczywało 410 dzieci z diecezji kieleckiej. Zorganizowano także turnus w Kaczynie dla 40 dzieci ukraińskich z archidiecezji lwowskiej Natomiast w ramach półkolonii przeprowadzono pięć turnusów: dwa w Kielcach, dwa w Jędrzejowie i w Chmielniku. Wypoczynek w miejscu zamieszkania odbywał się głównie w oparciu o placówki wsparcia dziennego prowadzone przez Caritas. Z tej formy wypoczynku skorzystało 240 dzieci.

Turnusy przebiegły radośnie, bezpiecznie, co jest zasługą dobrze przygotowanej i oddanej kadry: kierowników, wychowawców, pielęgniarek, duszpasterzy oraz animatorów muzycznych. Nad Bałtykiem nad bezpieczeństwem podczas kąpieli czuwali ratownicy wodni. Łącznie w ramach kolonii posługiwało 60 osób, w większości jako wolontariusze.

Dzieci podczas kolonii i półkolonii odwiedziły ciekawe miejsca, m.in. Łeba Park, Motylarnię we Władysławowie, płynęły statkiem, chodziły na piesze wycieczki, zwiedziały muzea, korzystały z kąpieli w Morzu Bałtyckim i na basenie. Odwiedziły również Wadowice, Magiczne Ogrody i Mandorię oraz urokliwe miejsca w naszym regionie: Oblęgorek, Park Sabat w Krajnie, Zamek w Chęcinach, Święty Krzyż, Bałtów.  Podczas wypoczynku realizowano autorski program wychowawczy „Wartościowe kolonie” oraz program profilaktyczny, który miał na celu wesprzeć dzieci w radzeniu sobie w codziennym funkcjonowaniu w grupie rówieśniczej oraz w społeczeństwie.

Wakacyjna Akcja Caritas Kieleckiej została sfinansowana ze środków własnych pochodzących z Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom oraz dzięki wsparciu finansowemu Kuratorium Oświaty w Kielcach. Kolonie odbyły się również dzięki współpracy i pomocy finansowej samorządów: Powiatu Jędrzejowskiego oraz Gmin: Kielce, Jędrzejów, Miechów i Słomniki. Jeden z turnusów nad morzem został zorganizowany we współpracy ze Stowarzyszeniem Razem Dzieciom z Buska Zdroju, zaś turnus dla dzieci z Ukrainy  przeprowadzono we współpracy z Województwem Świętokrzyskim i Caritas Polska.

Dziękujemy wszystkim wspierającym akcję wakacyjną oraz kadrze posługującej podczas turnusów. Mamy nadzieję, że dzieci dobrze wypoczęły i nabrały sił do realizacji wyzwań związanych ze zbliżającym się rokiem szkolnym.