Dziś: 18 Wrzesień 2019    |    Imieniny: Irena, Stanisław, Józef

Dzień Chorego w kieleckim Hospicjum

11 lutego 2019 w Hospicjum św. Matki Teresy z Kalkuty w Kielcach odbyły się obchody XXVII Światowego Dnia Chorego, którym przewodniczył bp Marian Florczyk. Głównym punktem uroczystości była Eucharystia sprawowana w kaplicy Hospicjum w intencji osób chorych. W liturgii uczestniczyli podopieczni placówki, personel, wolontariusze i przyjaciele, a wśród nich senator Krzysztof Słoń. O oprawę muzyczną zatroszczyła się dziecięca schola "Laetitia" z parafii św. Wojciecha w Kielcach. W czasie nabożeństwa ksiądz biskup udzielił sakramentu namaszczenia chorych. Biskup Florczyk podkreślił jak ważna jest tym dniu wspólna modlitwa za chorych i z chorymi, podziękował też personelowi i wolontariuszom za codzienną posługę .

Homilię wygłosił zastępca dyrektora Caritas ks. Krzysztof Banasik, który przywołał ewangeliczne hasło tegorocznego dnia "Darmo otrzymaliście, darmo dawajcie" i przybliżył orędzie papieża Franciszka.  W rozważaniu przewijało się zatroskanie Ojca Świętego o osoby chore, by otoczyć je należną miłością i modlitwą. "Opieka nad chorymi wymaga profesjonalizmu i czułości, bezinteresownych gestów, niezwłocznych i prostych, jak zwyczajny dotyk, poprzez które daje się odczuć drugiemu, że jest ważny". Papież wskazuje na postać św. Matki Teresy z Kalkuty, w której mieście odbyły się tegoroczne centralne obchody Dnia Chorego : „Święta Matka Teresa pomaga nam zrozumieć, że jedynym kryterium działania musi być bezinteresowna miłość". Franciszek podkreśla też wartość działań wolontariuszy. Zachęca, by nadal byli oni znakiem obecności Kościoła w zsekularyzowanym świecie. „Wolontariusz jest bezinteresownym przyjacielem, któremu można powierzyć myśli i emocje ... Wolontariat komunikuje wartości, zachowania i style życia, które w centrum mają pasję obdarowywania". Na zakończenie zebrali mogli wysłuchać pięknych religijnych pieśni w wykonaniu p. Karola Gołębiowskiego - organisty z parafii św. Józefa w Kielcach.

Światowy Dzień Chorego został ustanowiony przez św. Jana Pawła II w 1992 r. w liturgiczne wspomnienie Matki Bożej z Lourdes, by zwrócić uwagę na potrzebę otoczenia osób chorych opieką i modlitwą.