Dziś: 18 Wrzesień 2019    |    Imieniny: Irena, Stanisław, Józef

Festiwal Kolęd i Pastorałek w Miechowie

W dniu 29 stycznia 2019 r.  w Centrum Kultury i Sportu  w Miechowie odbył się VII Festiwal Kolęd i Pastorałek Środowiskowych Domów Samopomocy Województwa Małopolskiego. Organizatorem imprezy był Środowiskowy Dom Samopomocy w Miechowie działający w Zespole Placówek Opiekuńczo-Leczniczych Caritas Kieleckiej.  Placówka ta wspiera osoby niepełnosprawne i ich rodziny, przyczyniając się do poprawy funkcjonowania w środowisku poprzez rozwijanie umiejętności radzenia sobie z problemami życiowymi. Jednym z zadań terapeutycznych ŚDS jest również umożliwienie uczestnikom kontaktu z kulturą.

Co roku Festiwal cieszy się niesłabnącą popularnością, czego dowodem jest udział coraz większej ilości ośrodków. W Festiwalu wzięło udział  18 Środowiskowych Domów Samopomocy z Małopolski. Gościnnie w festiwalu wystąpili wychowankowie Przedszkola Samorządowego nr 2 w Miechowie prezentując jasełka.

Każda osoba występująca podczas konkursu obdarowana została  nagrodami rzeczowymi, natomiast zwycięzcy dodatkowo otrzymali pamiątkowe puchary ufundowane przez Burmistrza Gminy i Miasta Miechowa.Wręczono również  nagrodę dla ośrodka, który zaprezentował najpiękniejsze kreacje. Wszyscy uczestnicy  imprezy skorzystali z gorącego posiłku oraz słodkości.

Jury nagrodziło uczestników :

I Miejsce - ŚDS Niepołomice

II Miejsce - ŚDS Kraków, al. Pokoju

III Miejsce - ŚDS Wolbrom

Wyróżnienie:

ŚDS Sułkowice

ŚDS Miechów

ŚDS Olkusz

ŚDS Nowy Sącz

ŚDS Bochnia

Wyróżnienie za najlepszy strój:

ŚDS Wola Filipowska