Dziś: 18 Wrzesień 2019    |    Imieniny: Irena, Stanisław, Józef

Radosny czas w Świetlicy "U Józefa"

Grudzień.... To dla każdego wspaniały miesiąc radosnego oczekiwania na Boże Narodzenie. Dla dzieci ze Świetlicy Środowiskowej CARITAS "U Józefa" w Kielcach był to czas równie przyjemny i emocjonujący z wielu powodów.

Tegoroczne roratnie msze dla dzieci w naszej parafii p.w. św. Józefa Robotnika w Kielcach odbywały się popołudniami. Dzięki temu dla naszych podopiecznych otworzyła się możliwość uczestnictwa w nich. Na każde roraty dzieci zabierały własnoręcznie wykonane na świetlicy lampiony. Ciekawym wydarzeniem tego miesiąca była wizyta w kieleckim Hospicjum, gdzie razem z pacjentami wspólnie dekorowaliśmy upieczone wcześniej na świetlicy pierniki. Dzieci bardzo wczuły się w role cukierników, tym bardziej, że ciasteczka miały zostać sprzedane na kiermaszu wspierającym funkcjonowanie Hospicjum im. Św. Matki Teresy z Kalkuty w Kielcach. Każdy z uczestników warsztatów oddał część swojego serca i radości, aby te ciasteczka były wyjątkowe.

Ale grudzień to przecież najbardziej wyczekiwany przez dzieci miesiąc również z innych powodów. Głównie z powodu pewnego miłego grubaska. I tym razem nas nie zawiódł.... Wszyscy podekscytowani, że to już dziś, nie mogli wysiedzieć na miejscu. Pilnowali wszystkich okien, drzwi, a nawet kominek był pod czujnym okiem naszych milusińskich. Zatem kiedy wyczekiwany św. Mikołaj dotarł już w skromne progi naszej świetlicy szczęścia nie było końca i każdy chciał być przy nim pierwszy. Wszyscy obdarowani bardzo długo rozpakowywali swoje prezenty, a uśmiechy nie schodziły z ich twarzy. Kolejnym radosnym wydarzeniem, była świetlicowa wigilia, której każdy niecierpliwie wyczekiwał. Dzieci przygotowały jasełka, zaśpiewały kolędy, a zwieńczeniem kolacji były prezenty dla przybyłych gości, które nasze dzieci wcześniej same własnoręcznie wykonały.

Grudniowe przeżycia zwieńczyła Eucharystia sprawowana pod przewodnictwem biskupa Andrzeja Kalety w kościele św. Jana Pawła II w Kielcach dla Parafialnych Zespołów Caritas. Odbyła się ona 30 grudnia 2018 roku. Nasza świetlica miała zaszczyt uczestniczyć we wspólnym kolędowaniu, a na zakończenie przedstawić swoją inscenizację opowieści Narodzenia Pana.

Rok pełen pasjonujących wydarzeń, ciekawych spotkań i atrakcyjnych wyjazdów zakończył się dla naszej świetlicy pomyślnie, przez co stał się zapowiedzią do kolejnego, mamy nadzieję, równie bogatego w interesujące wydarzenia czasu. Napełnił nas wiarą, optymizmem i dał siłę do tworzenia następnych wartościowych dni.

Małgorzata Augustyn