Dziś: 18 Wrzesień 2019    |    Imieniny: Irena, Stanisław, Józef

Bp Jan Piotrowski odwiedził Dom Samotnej Matki w Wiernej

Dnia 31 grudnia 2018 r. bp Jan Piotrowski złożył wizytę w Domu Samotnej Matki w Wiernej Rzece. Księdzu Biskupowi towarzyszyli dyrektorzy Caritas Kieleckiej: ks. Stanisław Słowik i ks. Krzysztof Banasik. Kapłani w kaplicy odprawili Eucharystię w intencji mieszkańców Domu - przebywających tam matek z dziećmi i prowadzących placówkę Sióstr Pasterzanek. Bp Jan w homilii podkreślił, że ostatni dzień roku kalendarzowego jest okazją, by podziękować Bogu za wszelkie dobre jako w minionym czasie stało się udziałem przebywających w Wiernej, za każdą matkę i każde dziecko, za troskę sióstr i za wrażliwość wspierających to dzieło. Pasterz zachęcał, by otworzyć swe serce dla Narodzonego Pana, który przychodzi obdarować nas miłością, pokojem i nadzieją. We Mszy św. uczestniczył także Marszałek Województwa Świętokrzyskiego p. Andrzej Bętkowski. Po liturgii łamano się opłatkiem, śpiewano kolędy, składano sobie życzenia, przy wspólnym stole dzielono się radością świąt Bożego Narodzenia i bycia razem. Goście obdarowali też domowników słodkimi prezentami.

Bp Jan corocznie odwiedza Dom Samotnej Matki w Wiernej w okresie Bożego Narodzenia, podkreślając jak istotne jest dla niego to spotkanie i jak ważną rolę wśród licznych dzieł diecezjalnych pełni to miejsce. Placówka prowadzona jest w strukturach Koła Kieleckiego Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta, a utrzymywana głównie z ofiar wiernych diecezji kieleckiej składanych na Fundusz Ochrony Życia w czasie Mszy św. Pasterskiej. Zaś wiele prac remontowych zostało wykonanych z datków księży diecezji kieleckiej w ramach tzw. daru kapłańskiego.