Dziś: 16 Wrzesień 2019    |    Imieniny: Edyta, Kamil, Korneliusz

Caritas z przedświąteczną pomocą potrzebującym

W okresie przedświątecznym Caritas zorganizowała szeroką pomoc dla osób potrzebujących. Około 2500 paczek z żywnością przekazano rodzinom ubogim, osobom samotnym i starszym. Większość rozprowadziły Parafialne Zespoły Caritas w diecezji, zaś część wydano przez Punkt Pomocy Doraźnej Caritas w Kielcach. Produkty pochodziły ze zbiórki „Tak, Pomagam”, która została przeprowadzona 7-8 grudnia w ponad 70 sklepach samoobsługowych naszego regionu. Dzięki zaangażowaniu ok. 1200 wolontariuszy z Parafialnych i Szkolnych Kół Caritas zebrano ponad 19 ton żywności. Dodatkowo ze środków własnych Caritas zakupiła wędlinę do paczek.

Szczególną troską w tym okresie zostały otoczone osoby bezdomne i samotne.  24 grudnia w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach odbędzie się Wigilia Caritas organizowana we współpracy z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Rodzinie i WDK dla ponad 500 osób. Na wigilijnym stole zagoszczą tradycyjne potrawy: karp, kapusta, barszcz czerwony, kluski z makiem, ciasta i inne. Najważniejszy będzie wymiar duchowy: modlitwa, życzenia, dzielenie się opłatkiem, śpiew kolęd. Na spotkaniu wigilijnym obecni będą biskupi kieleccy. Dla uczestników wigilijnego spotkania przygotowano też paczki żywnościowe z produktów zorganizowanych przez Caritas oraz przekazanych przez Kielecki Bank Żywności. Akcję wsparła również sieć hurtowni spożywczych Selgros Cash & Carry, która przekazała produkty na wigilijny stół.

Uczestnicy Wigilii Caritas otrzymają też szaliki własnoręcznie wykonane przez osoby z różnych środowisk, zachęconych przez wolontariuszy z Diecezjalnego Centrum Wolontariatu. Akcja przerosła najśmielsze oczekiwania, szaliki spływały do Kielc z całej Polski, a nawet z zagranicy. Zebrano ok. 1800 szalików, dzięki czemu obdarowani też zostaną uczestnicy wigilii dla bezdomnych i ubogich w Proszowicach, Miechowie, Radomiu i Lublinie.

Szeroki zakres pomocy organizowanej przez Caritas jest możliwy dzięki wsparciu ludzi dobrej woli. Wszystkim darczyńcom i wolontariuszom składamy podziękowanie za okazaną życzliwość i dobroć. Życzymy radosnych Świąt Bożego Narodzenia, dużo pokoju, miłości i błogosławieństwa od Bożej Dzieciny.