Dziś: 5 Grudzień 2019    |    Imieniny: Krystyna, Sabina, Norbert

Dzieci polonijne z Grodna na koloniach Caritas w Kaczynie

W ośrodku Eko-Wypoczynek w Kaczynie w dniach 6-19 sierpnia 2018 r. odbyły się kolonie zorganizowane przez Caritas Diecezji Kieleckiej dla dzieci z rodzin o polskich korzeniach na Białorusi i dzieci z diecezji kieleckiej. Dzieci polonijne przyjechały głównie z Parafii Bożego Miłosierdzia w Grodnie. Podczas turnusu zorganizowano dla nich zajęcia z języka polskiego. Wychowawcy wypoczynku realizowali program kolonijny „Niepodległa to MY” o charakterze edukacyjno-wychowawczym w oparciu o wartości patriotyczne i katolickie. Poprzez dyskusje, warsztaty, zabawy, spotkania, prace w grupach, wyjścia i inne metody edukacji pozaformalnej zostały przybliżone uczestnikom podstawowe zagadnienia z historii Polski i kształtowane postawy obywatelskie i chrześcijańskie. W programie znalazły się również liczne wycieczki piesze i autokarowe. Koloniści korzystali z kąpieli w zalewie w Borkowie i na basenie w Morawicy. Zwiedzili także Kraków, Kopalnię Soli w Wieliczce, Święty Krzyż, Kielce oraz Bałtów. Uczestników turnusu odwiedził ksiądz biskup Andrzej Kaleta, który odprawił Mszę świętą w intencji dzieci i opiekunów. Podziękował on duszpasterzom i wychowawcom za organizację turnusu, a przy wspólnym posiłku wiele rozmawiał z kolonistami o ich doświadczeniu spotkania z polską i świętokrzyską historią i kulturą. Dzięki temu, że dzieci rekrutowały się zarówno z Białorusi jak i z Polski możliwa była integracja uczestników i doskonlenie umiejętności posługiwania się językiem polskim.

Składamy serdeczne podziękowania dla wolontariuszy oraz ofiarodawców dzięki, którym można było zorganizować wiele dodatkowych atrakcji.

Projekt współfinansowany w ramach sprawowania opieki Senatu Rzeczypospolitej Polskiej nad Polonią i Polakami za granicą.

Relacja z turnusu na TVP Kielce: ZOBACZ RELACJE