Dziś: 5 Grudzień 2019    |    Imieniny: Krystyna, Sabina, Norbert

„W wolności pomagamy”. Wolontariusze hospicyjni z wizytą w Licheniu

Wolontariusze Hospicjum Caritas im. Św. Matki Teresy z Kalkuty w Kielcach oraz osoby zainteresowane wolontariatem hospicyjnym w ramach projektu ,,W wolności pomagamy” w dniach 17-19 sierpnia 2018r. udali się z wizytą studyjną do Hospicjum Stacjonarnego im. Św. Stanisława Papczyńskiego w Licheniu Starym.

Po ciepłym przywitaniu przez dyrekcję i koordynatora wolontariatu tamtejszego Hospicjum, zostaliśmy oprowadzeni po placówce oraz zapoznani ze strukturą i funkcjonowaniem tego miejsca. Nasi wolontariusze z kieleckiego hospicjum podjęli się towarzyszenia podopiecznym licheńskiego Hospicjum, wspólnych spacerów, rozmów z nimi, a także bardziej prozaicznych rzeczy jak malowanie ławek wokół budynku. Chcąc wnieść odrobinę radości  przygotowaliśmy występ artystyczny w postaci śpiewu znanych i lubianych utworów muzycznych przy akompaniamencie  gitary.

Czekały na nas również przeżycia duchowe. Było to między innymi zwiedzanie z przewodnikiem Sanktuarium Maryjnego w Licheniu, zapoznanie się z historią tego miejsca i objawień w Lasku Grąblińskim. Dzięki przychylności kustosza Sanktuarium nasi wolontariusze mieli okazję podziwiać cały kompleks z wieży widokowej. Monument Bazyliki wzbudził podziw wśród zwiedzających.

W czasie wizyty była też okazja do zapoznania się z wolontariuszami tamtejszego Hospicjum podczas wspólnego grilla i wymiany doświadczeń.

Wyjazd z pewnością należy zaliczyć do owocnych, gdyż już w drodze do Kielc zintegrowany zespół wolontariuszy wyraził swoją gorliwość i gotowość do pracy zarówno na rzecz chorych, jak i samego Hospicjum w Kielcach.

Projekt "W wolności pomagamy" realizowany jest przez Caritas Diecezji Kieleckiej i współfinansowany przez Caritas Polska.