Dziś: 18 Wrzesień 2019    |    Imieniny: Irena, Stanisław, Józef

Projekt „Zacząć od Nowa”

Od 1 czerwca br. Caritas Diecezji Kieleckiej realizuje projekt pn. „Zacząć od Nowa” skierowany do osób bezdomnych. Głównym celem projektu jest zmniejszenie skali bezdomności na terenie działania Caritas Diecezji Kieleckiej poprzez rozwój i wzmocnienie punktów i placówek pomocowych na terenie 3 województw: świętokrzyskiego, częściowo małopolskiego (powiaty miechowski i proszowicki) oraz śląskiego (zawierciański).

Reintegracja społeczna osób bezdomnych w projekcie będzie się odbywała poprzez m.in. pomoc przy opracowaniu ścieżki wyjścia z bezdomności oraz udział w zajęciach indywidualnych i  grupowych z psychologiem i doradcą zawodowym, których celem jest podjęcie próby odbudowy właściwych relacji pomiędzy osobom bezdomną a społeczeństwem  zmierzające do usamodzielnienia osób objętych wsparciem.

W ramach projektu beneficjenci będą mogli otrzymać bezpłatnie: pomoc psychologiczną, terapeutyczno – interwencyjną oraz konsultacyjną, żywność, odzież, obuwie, środki czystości i higieny osobistej oraz materiały i środki opatrunkowe, nocleg
i posiłek w placówkach Caritas Diecezji Kieleckiej;

Kolejnym działaniem podejmowanym w ramach projektu „Zacząć od Nowa” będzie streetworking, który jest formą pracy socjalnej prowadzonej pracowników z osobami bezdomnymi i pozostającymi poza systemem pomocy instytucjonalnej, w ich środowisku - zwłaszcza na ulicach i w miejscach niemieszkalnych. Głównym zadaniem streetworkingu będzie zmotywowanie bezdomnych do przyjścia do placówki.

Innym zadaniem w ramach działań projektowych będzie przygotowanie mieszkań wspieranych. Caritas Diecezji Kieleckiej planuje uruchomienie 8 mieszkań wspieranych w Piasku Wielkim gm. Nowy Korczyn oraz 6 mieszkań w Kidowie i 6 mieszkań w Proszowicach dla osób, które zmagają się z trudną sytuacją życiową spowodowaną brakiem mieszkań i zagrożeniem bezdomnością. Mieszkania wspierane  są niezwykle ważnym narzędziem w procesie wychodzenia z bezdomności, ale również instrumentem szeroko wykorzystywanym w profilaktyce bezdomności we wczesnej interwencji zapobiegającej bezdomności. Mieszkalnictwo wspierane ma charakter zarówno długo jak i krótko terminowej usługi zakwaterowania skierowanej do ludzi bezdomnych oraz osób zagrożonych bezdomnością.

Projekt jest zgodny z celem ogólnokrajowym MRPiPS „Program wspierający rozwiązywanie problemu bezdomności”, Edycja 2016.