Dziś: 18 Wrzesień 2019    |    Imieniny: Irena, Stanisław, Józef
error

[sigplus] Critical error: Image gallery folder galeria/Poswiecenie_Piasek_Wielki is expected to be a path relative to the image base folder specified in the administration back-end.

Poświęcenie nowej placówki Caritas w Piasku Wielkim

Zespół Mieszkań Chronionych i Warsztaty Terapii Zajęciowej w Piasku Wielkim to dwie dopełniające się funkcje nowej placówki utworzonej przez Caritas Diecezji Kieleckiej. Nowy ośrodek poświęcił w dniu 11 lipca 2016 r. bp Jan Piotrowski. Na uroczyste otwarcie przybyli przedstawiciele samorządów, sponsorzy, przedstawiciele Ośrodków Pomocy Społecznej oraz księża z dekanatu Nowy Korczyn. Uroczystość rozpoczęła dziękczynna Eucharystia w intencji wszystkich, którzy przyczynili się do powstania placówki, a także tych wszystkich, którzy będą z niej korzystać.

Symboliczną wstęgę przecięli: bp Jan Piotrowski, Bogusław Białowąs – przedstawiciel Banku Gospodarstwa Krajowego, Paweł Zagaja – Wójt Gminy Nowy Korczyn, Kazimiera Gołdyn – przewodnicząca Rady Gminy. Następnie, po szczegółowym zaprezentowaniu funkcji nowej placówki, głos zabrali przedstawiciele lokalnych władz i zaproszeni goście. Wyrażano radość z tego, że wspólnym wysiłkiem wielu instytucji udało się uratować niszczejący budynek i skutecznie pomóc wielu niepełnosprawnym. Ks. Bp Jan Piotrowski w swoim słowie zwrócił uwagę, że takie przedsięwzięcia Caritas Diecezji Kieleckiej są radością Kościoła kieleckiego. Kielecki kościół – mówi bp Jan Piotrowski – ma wiele do zaoferowania potrzebującym, między innymi właśnie ten dom. Przy tej okazji warto wspomnieć kilkadziesiąt inicjatyw Caritas diecezjalnej, które doskonale wpisują się w potrzeby osób ciężko chorych, starszych, niepełnosprawnych i dzieci.

Kolejnym punktem uroczystości było poświęcenie mieszkań i sal terapeutycznych, którego dokonał bp Jan Piotrowski. Zebrani goście mogli zobaczyć efekt prac remontowych, jak również poznać pierwszych mieszkańców placówki, którzy z dumą i radością pokazywali swoje mieszkania.

Budynek zaadaptowany został po byłej Szkole Podstawowej. W ostatnim czasie przeszedł gruntowny remont. Na piętrze budynku znajdują się w pełni wyposażone mieszkania, które mogą pomieścić do 20 osób częściowo samodzielnych. Przestrzenne, wygodne i dostosowane do potrzeb niepełnosprawnych pokoje mieszkalne, własna kuchenka, możliwość usamodzielnienia to tylko niektóre z atutów, które wymieniają pierwsi mieszkańcy. Parter został przystosowany pod działalność Warsztatów Terapii Zajęciowej, z których będą mogły korzystać nie tylko osoby mieszkające w Mieszkaniach Chronionych, ale również osoby z niepełnosprawnością z powiatu buskiego. Placówka daje możliwości doskonalenia umiejętności związanych z osobistą zaradnością życiową oraz kompleksowego przygotowania mieszkańca do samodzielnego i aktywnego życia w społeczeństwie.

Placówka została utworzona w maju br. dzięki finansowemu wsparciu ze środków PFRON, będących w dyspozycji Samorządu Województwa Świętokrzyskiego w 2015 r., środków Funduszu Dopłat Banku Gospodarstwa Krajowego oraz pomocy niektórych osób prywatnych.

Caritas Diecezji Kieleckiej składa serdeczne podziękowania wszystkim, którzy wsparli powstanie placówki w Piasku Wielkim oraz Gościom obecnym na poświęceniu za wspólną modlitwę i życzliwe słowa.

O wydarzeniu napisali również:

{gallery}galeria/Poswiecenie_Piasek_Wielki{/gallery}