Dziś: 5 Grudzień 2019    |    Imieniny: Krystyna, Sabina, Norbert

Spotkanie osób niepełnosprawnych w Rykoszynie

Dnia 3 kwietnia 2016 r.w Niedzielę Miłosierdzia Bożego w parafii Rykoszyn odbyło się spotkanie wielkanocne osób niepełnosprawnych i  opiekunów związanych z Domem dla Niepełnosprawnych w Piekoszowie. Uczestników serdecznie przywitał ks. proboszcz Tadeusz Lalewicz, który podkreślił, że osoby niepełnosprawne pomagają świętować radość Miłosierdzia Bożego i wspomniał swoje wakacyjne rekolekcje z chorymi z czasów seminaryjnych.  Następnie odmówiliśmy Koronkę do Miłosierdzia Bożego.  O godz. 12.00 uczestniczyliśmy we Mszy Świętej. W homilii ks. dyrektor Jan Jagiełka przypomniał o istocie kultu Miłosierdzia Bożego tj. o Święcie Miłosierdzia, obrazie Jezu ufam Tobie, Koronce, Godzinie i uczynkach miłosierdzia. Następnie zostaliśmy zaproszeni na prawdziwie staropolski poczęstunek – żurek wielkanocny i ciasto.  Na zakończenie spotkania przy akompaniamencie akordeonu śpiewaliśmy radosne wielkanocne pieśni. Dziękujemy ks. Tadeuszowi Lalewiczowi oraz parafianom z Rykoszyna za bardzo gościnne przyjęcie.