Dziś: 5 Grudzień 2019    |    Imieniny: Krystyna, Sabina, Norbert

Diecezjalne obchody Święta Miłosierdzia Bożego w Pińczowie

Dnia 3 kwietnia br. w Parafii Miłosierdzia Bożego w Pińczowie odbyły się diecezjalne obchody Święta Miłosierdzia Bożego. Dzień ten jest patronalnym Świętem Caritas, dlatego do Pińczowa przybyli również przedstawiciele Parafialnych Zespołów Caritas z całej diecezji wraz z duszpasterzami i księżmi dyrektorami Caritas. Uroczystej Eucharystii przewodniczył biskup kielecki Jan Piotrowski, który w homilii przypomniał, że Bóg w swoim miłosierdziu zawsze solidaryzuje się z człowiekiem, jego ludzką słabością.. Zauważył, że Boże Miłosierdzie jest czymś więcej niż współczuciem i litością, jest darem Boga samego. Biskup Jan podkreślił, ze dzisiejsze Święto jest okazją do szczególnej wdzięczności dla Caritas diecezjalnej, która „dzieli się darem Bożego Miłosierdzia z innymi”.

Podczas uroczystości biskup Piotrowski wręczył Medale Beati Misericordes, za szczególne zaangażowanie w dzieła miłosierdzia diecezji kieleckiej. Otrzymali je: Urszula Radziszewska – twórczyni reaktywowanego i działającego od 25 lat Towarzystwa Dobroczynności w Kielcach; Marek Zatorski – prezes Fundacji im. Sue Ryder, która prowadzi Dom Opieki w Pierzchnicy, małżeństwo państwa Furmanek, którzy  m.in. pomogli w wyposażeniu wnętrza i kaplicy Hospicjum św. Matki Teresy z Kalkuty w Kielcach.

Na zakończenie uroczystości odmówiono Koronkę do Miłosierdzia Bożego, oddano też cześć Relikwiom św. Jana Pawła II i św. s. Faustyny.