Dziś: 5 Grudzień 2019    |    Imieniny: Krystyna, Sabina, Norbert

Tydzień Miłosierdzia w Diecezji Kieleckiej

W dniach 3-9 kwietnia 2016 r. Kościół w Polsce przeżywa 72. Tydzień Miłosierdzia. Przebiega on pod hasłem nawiązującym do ogłoszonego przez Papieża Franciszka Roku Miłosierdzia „Miłosierni jak Ojciec".

Historia obchodów Tygodnia Miłosierdzia rozpoczęła się w 1937 r., kiedy na pierwszym ogólnopolskim zjeździe dyrektorów diecezjalnych Caritas – największej obecnie pozarządowej organizacji charytatywnej w Polsce – podjęto decyzję o zorganizowaniu Dni Miłosierdzia. Przed II wojną światową w ich obchody włączały się oprócz środowisk religijnych także władze państwowe i lokalne oraz media. Po II wojnie światowej pomysł podjęto ponownie. Przy okazji tych obchodów zbierano fundusze na pomoc potrzebującym.

Celem Tygodnia Miłosierdzia jest przede wszystkim budzenie wrażliwości na potrzeby bliźnich: chorych, samotnych, bezrobotnych, bezdomnych i prześladowanych. Obchody są okazją do głębszej refleksji na temat miłosierdzia czynionego na co dzień, służą także prezentacji pracy organizacji charytatywnych i są zachętą do aktywnego włączania się w dzieła miłosierdzia. To święto wolontariuszy zwłaszcza ze Szkolnych Kół Caritas i Parafialnych Zespołów Caritas oraz wszystkich, którzy czują się wewnętrznie wezwani do tego, żeby naśladować Chrystusa. To także okazja dla samej Caritas do wyrażenia wdzięczności wszystkim naszym ofiarodawcom.

Obchody Tygodnia Miłosierdzia w Diecezji Kieleckiej rozpoczną się 3 kwietnia w Niedzielę Miłosierdzia, która jest też Świętem Patronalnym Caritas. Tego dnia w Parafii Miłosierdzia Bożego w Pińczowie Biskup Jan Piotrowski przewodniczyć będzie Eucharystii, na którą zaproszeni zostali wolontariusze Parafialnych Zespołów Caritas. Wręczone też zostaną medale Biskupa Kieleckiego "Beati Misericordes" dla osób szczególnie zaangażowanych w posługę miłosierdzia. W ramach Tygodnia Miłosierdzia zaplanowano także spotkania i nabożeństwa okolicznościowe w placówkach Caritas oraz w parafiach. W piątek 8 kwietnia w Hospicjum im. bł. M.Teresy w Kielcach zostanie odprawiona Eucharystia w intencji chorych, natomiast w sobotę na zakończenie Tygodnia Miłosierdzia weźmiemy udział w Ogólnopolskiej Pielgrzymce Pracowników i Wolontariuszy Caritas do Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Krakowie.

W Niedzielę Miłosierdzia we wszystkich parafiach przeprowadzona zostanie zbiórka ofiar wśród wiernych na dzieła miłosierdzia Caritas.

Do pobrania materiały liturgiczno-homiletyczne na Tydzień Miłosierdzia:

72 Tydzień Miłosierdzia 2016

Komunikat - Tydzień Miłosierdzia