Dziś: 27 Styczeń 2020    |    Imieniny: Angela, Jan, Przybysław

Jak pomagać ofiarom przestępstw – seminarium w Kielcach

W dniu 31 marca br. w Urzędzie Wojewódzkim w Kielcach odbyło się seminarium lokalne, którego celem było przedstawienie i upowszechnienie procedur wspierania osób pokrzywdzonych przestępstwem oraz współpraca z wymiarem sprawiedliwości w tym zakresie. Organizatorami spotkania byli Ogólnopolski Związek Pomocy Osobom Pokrzywdzonym Przestępstwem "Subvenia Victima" oraz Caritas Diecezji Kieleckiej we współpracy z Wydziałem Polityki Społecznej ŚUW. W spotkaniu uczestniczyli pracownicy ośrodków pomocy społecznej, przedstawiciele wymiaru sprawiedliwości oraz organizacji pozarządowych. Adwokat Justyna Jas – Ciepluch opisała działania Ośrodka Pomocy Osobom Pokrzywdzonym Przestępstwem (OPOPP) w Kielcach w latach 2009 – 2015, natomiast Ewa Mazur – koordynator OPOPP przedstawiła działania placówki, głównie w zakresie pomocy jaki osoba pokrzywdzona przestępstwem może uzyskać. Grzegorz Trapcia - Wojewódzki Koordynator Krajowego Programu Przeciwdziałania Przemocy w Rodzinie przedstawił sieć przeciwdziałania przemocy w rodzinie na terenie województwa świętokrzyskiego. Następnie ks. Stanisław Słowik - dyrektor Caritas Diecezji Kieleckiej zaprezentował projekt „Infovictims II” skierowany do jednostek pomagającym osobom pokrzywdzonym przestępstwem. Spotkanie zakończyło się dyskusją w czasie której Prokurator Mirosław Kacprzyk z Prokuratury Okręgowej w Kielcach przedstawił procedurę przyjęcia zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa,  wiele pozostałych wypowiedzi i pytań  dotyczyło dokumentów, które powinny przedstawić osoby ubiegające się o pomoc z Funduszu Pomocy Pokrzywdzonym Przestępstwem.