Dziś: 1 Kwiecień 2020    |    Imieniny: Grażyna, Zbigniew, Teodor - Prima aprilis

Spotkanie Opłatkowe Osób Niepełnosprawnych

Dnia 10 stycznia 2016 r. odbyło się spotkanie opłatkowe osób związanych z Domem dla Niepełnosprawnych w Piekoszowie. Jak co roku  gościła nas Parafia Św. Jana Chrzciciela w Kielcach, gdzie doświadczyliśmy życzliwości Księdza Proboszcza Tadeusza Pytla oraz wielu parafian.

Spotkanie rozpoczęło się Eucharystią sprawowaną przez Księdza Dyrektora Jana Jagiełkę. W homilii zachęcił on do pogłębienia świadomości chrztu św. Uwrażliwiał zebranych na przesądy, popularne dziś Halloween i amulety – jako zjawiska związane z okultyzmem i niezgodne z zaufaniem Opatrzności Bożej. Ks. Jan podkreślił  znaczenie Jubileuszu 1050-lecia chrztu Mieszka I i zachęcił do wdzięczności za to, że jesteśmy chrześcijanami.

Kolejnym punktem programu było dzielenie się opłatkiem i  składanie życzeń, potem gorący bigos i drożdżówka, a na zakończenie radosne kolędowanie przy akompaniamencie akordeonowym pana Zygmunta.

Wszyscy uczestnicy zostali zaproszeni na Obchody Światowego Dnia Chorego, które pod przewodnictwem Biskupa Jana Piotrowskiego odbędą się dn. 11 lutego br. o godz. 11.00  w kościele św. Stanisława na Barwinku w Kielcach.