Dziś: 1 Kwiecień 2020    |    Imieniny: Grażyna, Zbigniew, Teodor - Prima aprilis

error

[sigplus] Critical error: Image gallery folder galeria/Przedświąteczna_pomoc_Caritas_2015 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the administration back-end.

Podsumowanie przedświątecznej pomocy Caritas

Tradycyjnie w okresie przedświątecznym Caritas Diecezji Kieleckiej zorganizowała pomoc dla osób potrzebujących z terenu diecezji.

Blisko 1600 paczek z żywnością przekazano rodzinom ubogim, z tego 700 paczek żywnościowych wydano przez Punkt Pomocy Doraźnej w Kielcach, większość jednak rozprowadziły  Parafialne Zespoły Caritas w wielu miejscowościach diecezji. Produkty żywnościowe pochodziły ze zbiórki, która została przeprowadzona 11-12 grudnia w ramach ogólnopolskiej akcji „Tak, pomagam” w  ponad 60 sklepach samoobsługowych na terenie Diecezji Kieleckiej. Wolontariusze z Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas zebrali ponad 12 ton żywności. Dodatkowo ze środków Caritas zakupiono do paczek wędlinę.

Szczególną troską zostały w tym okresie otoczone są osoby bezdomne i samotne. We współpracy z Wojewódzkim Domem Kultury i Miejskim Ośrodkiem Pomocy Rodzinie w Kielcach zorganizowano dla nich na 500 osób uroczystą Wigilię. Uroczystości w WDK 24 grudnia przewodniczą Biskup Kielecki Jan Piotrowski i Biskup Marian Florczyk. Uczestnicy wigilijnego spotkania otrzymali też paczki żywnościowe od Caritas.

Wszystkie placówki Caritas Kieleckiej w tym okresie przygotowują wigilijny i świąteczny stół dla naszych podopiecznych: chorych, niepełnosprawnych, starszych i bezdomnych. Wiele przedświątecznych spotkań dla osób ubogich i samotnych organizują też Parafialne Zespoły Caritas.

Szeroki zakres pomocy organizowanej przez Caritas jest możliwy dzięki wsparciu ludzi dobrej woli. Wszystkim darczyńcom i wolontariuszom składamy podziękowanie za okazane serce i  pomoc.

{gallery}galeria/Przedświąteczna_pomoc_Caritas_2015{/gallery}