Dziś: 1 Kwiecień 2020    |    Imieniny: Grażyna, Zbigniew, Teodor - Prima aprilis

Bramy Miłosierdzia w diecezji kieleckiej otwarte

W III Niedzielę Adwentu, 13 grudnia 2015 r. w Bazylikach Mniejszych  naszej diecezji  zostały otwarte cztery Bramy Miłosierdzia. W  Katedrze Kieleckiej uroczystościom przewodniczył  bp Jan Piotrowski,  w Bazylice Mniejszej św. Marcina bp. w. w Pacanowie ks. bp Marian Florczyk, a w Bazylice Mniejszej Narodzenia NMP w Wiślicy - ks. dr Adam Perz, kanclerz Kurii Kieleckiej. Czwartą Bramę Miłosierdzia w Bazylice Mniejszej Grobu Bożego w Miechowie otworzył ks. dr Stanisław Słowik, dyrektor Caritas Diecezji Kieleckiej.

Uroczystości rozpoczęły się o godz. 13.00. Zebrani wierni przeszli przez Bramę podążając z krużganków klasztornych do Bazyliki, gdzie rozpoczęła  się koncelebrowana Eucharystia pod przewodnictwem ks. dr Stanisława Słowika. Rok Miłosierdzia ogłoszony przez Ojca Świętego Franciszka trwa od 8  grudnia 2015 r. do 20 listopada 2016 r. Jest on wyzwaniem dla wspólnoty Kościoła, a szczególnie dla Caritas, do wyjścia na peryferia ludzkiego życia i okazanie wsparcia  najuboższym jako przedłużenie miłosiernej dłoni Boga.

Zdjęcia: www.diecezja.kielce.pl