Dziś: 1 Kwiecień 2020    |    Imieniny: Grażyna, Zbigniew, Teodor - Prima aprilis

Góralskie kolędowanie w ŚDS w Kielcach

Dnia 18 grudnia br. Środowiskowy Dom Samopomocy Caritas w Kielcach odwiedził góralski zespół "Hajduki". Młodzi artyści z Żywiecczyzny, ubrani w piękne regionalne stroje, wystąpili przed podopiecznymi ŚDS z repertuarem góralskich kolęd i  pastorałek. Przy akompaniamencie instrumentów smyczkowych zabrzmiały w góralskiej gwarze  "Oj, Maluśki", "Gore Gwiazda", "A wczora z wieczora" i inne znane i nieznane pieśni bożonarodzeniowe. Koncert zespołu "Hajduki" poruszył serca podopiecznych ŚDS i dostarczył wielu radosnych przeżyć.  Ks. Krzysztof Banasik - zastępca dyrektora Caritas Diecezji Kieleckiej podziękował artystom i ich opiekunom za wzruszający występ i obdarował najmłodszych muzyków słodkimi upominkami.

Zespół Regionalny Gminy Świnna “Hajduki” powstał w 2006 roku. W jego skład wchodzą dzieci i młodzież w wieku od 5 do 20 lat. W swoim repertuarze mają pieśni i tańce górali żywieckich. Jednak szczególnym okresem w roku dla zespołu  jest czas Bożego Narodzenia. Wówczas pojawiają się w wielu miejscach by kolędować, śpiewać góralskie pastorałki. W 2014 roku kolędowali w Gnieźnie dla Prymasa Polski abp. Józefa Kowalczyka. W 2015 roku śpiewając kolędy i pastorałki osiągnęli mnóstwo sukcesów, które zachęciły młodych artystów do nagrania debiutanckiej płyty. “Hajduki” do swojego projektu postanowiły zaprosić również przyjaciół. W ten sposób na płycie zaśpiewali m.in.  Justyna Janik (finalistka The Voice od Poland), słynne beskidzkie kapele Grojcowianie i Wałasi czy krakowski bard Andrzej Sikorowski.