Dziś: 1 Kwiecień 2020    |    Imieniny: Grażyna, Zbigniew, Teodor - Prima aprilis

IX Ogólnopolska zbiórka żywności „Tak-Pomagam”

Caritas Diecezji Kieleckiej organizuje przedświąteczną zbiórkę żywności. Zbiórka odbędzie się w dniach 11-12 grudnia 2015 roku (w piątek w godz. 14-20, w sobotę w godz. 9-19) w 60-ciu sklepach sieci Biedronka, PSS Społem, Lewiatan, Delikatesy Centrum,  Carrefour, Wafelek, Paleo. Akcja przeprowadzona zostanie w następujących miejscowościach naszego regionu: Kielce, Jędrzejów, Busko-Zdrój, Włoszczowa, Koniecpol, Pińczów, Chęciny, Chmielnik, Kazimierza Wielka, Nowiny, Koszyce, Mniów, Pierzchnica.

Aby wziąć udział w zbiórce wystarczy pamiętać, by podczas robienia zakupów w najbliższy piątek lub sobotę kupić dodatkowy produkt i przekazać wolontariuszom Caritas dyżurującym w sklepach. Podczas akcji będziemy zbierać żywność z długim terminem ważności: cukier, mąkę, ryż, makaron, olej, konserwy, herbatę, dżemy i słodycze. Wolontariuszami będą uczniowie szkół rozpoznawani po identyfikatorach. Nadzorować akcję będą wychowawcy szkół, pracownicy Caritas, członkowie Parafialnych Zespołów Caritas oraz pracownicy i wolontariusze innych organizacji i stowarzyszeń. W przeprowadzenie akcji zaangażowanych będzie prawie 1000 osób.

Zebrana żywność trafi na świąteczne stoły rodzin wielodzietnych, jak również do osób samotnych i bezdomnych.