Dziś: 18 Wrzesień 2019    |    Imieniny: Irena, Stanisław, Józef

"Laur Pacanowski" dla Dyrektora Caritas Diecezji Kieleckiej

Dnia 11 listopada 2015 roku  w Pacanowie świętowano 97-rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę. Uroczystości rozpoczęły się Mszą Świętą w intencji Ojczyzny sprawowaną w Bazylice  św. Marcina. Następnie pod obeliskiem Marszałka Józefa Piłsudskiego złożono wiązanki kwiatów.  W dalszej części Święta Niepodległości w Europejskim Centrum Bajki odbyła się uroczysta sesja Rady Gminy, na której corocznym zwyczajem wręczono lokalne wyróżnienia ,,Laur Pacanowski”.

Specjalne wyróżnienie- statuetkę ,,Przyjaciela Gminy Pacanów” otrzymał dyrektor Caritas Diecezji Kieleckiej ks. Stanisław Słowik, za wieloletnią współpracę z samorządem lokalnym, za ustawiczne wysiłki na rzecz mieszkańców gminy potrzebujących wsparcia  oraz  za wspieranie działań edukacyjnych samorządu.

Caritas Diecezji Kieleckiej na terenie Gminy Pacanów prowadzi Stołowkę, Dom Pomocy Społecznej i Świetlicę Malucha w Ratajach, Rodzinny Dom Pomocy w Komorowie oraz Stację Opieki w Pacanowie.

Zdjęcie: R.Gwóźdź / [źródło: Serwis Informacyjny U.G. www.busko.com.pl]