Dziś: 18 Wrzesień 2019    |    Imieniny: Irena, Stanisław, Józef

Proszowice: W poszukiwaniu skarbów przyrody

Grupa dzieci ze Świetlicy Środowiskowej Caritas w Proszowicach w dniach 14-16 października zamieniła się w poszukiwaczy skarbów. A wszystko za sprawą intrygującej gry terenowej „Poszukiwacze skarbów przyrody”. Dzieci miały za zadanie rozwiązać sześć zróżnicowanych zadań, aby trafić do miejsca, w którym był ukryty skarb.

Najważniejsze było rozwiązanie pierwszego, zaszyfrowanego zadania, bo umożliwiało to otrzymanie mapy wskazującej dalsze miejsca gry. Postępując zgodnie ze wskazówkami, dzieci najpierw trafiły do Ogrodu Biblijnego, w którym musiały odnaleźć dwa drzewa: oliwkę i platana. Po rozwiązaniu każdego zadania w ręce zawodników trafiały tajemnicze koperty, w których były ciekawostki odnoszące się do odkrytych drzew. Teraz już dla wszystkich jest jasne, że oliwka jest symbolem pokoju, pojednania, sprawiedliwości, chwały i miłosierdzia. Dzieci wiedzą też, że najstarsze w Europie platany rosną właśnie w naszym kraju.

Kolejne dwa zadania należało rozwiązać na Rynku, pod pomnikiem Tadeusza Kościuszki. Co może mieć wspólnego Naczelnik insurekcji z drzewami? Rozwiązując kolejne zadanie dzieci dowiedziały się, że z Powstaniem Kościuszkowskim wiąże się opowieść, mówiąca o tym, że Tadeusz Kościuszko kilka kilometrów od Proszowic odpoczywał pod dębem, który na pamiątkę tego wydarzenia nosi nazwę Dębu Kościuszki i jest pomnikiem przyrody.

Ostatnie zadanie nasi detektywi rozwiązywali w Bibliotece Miejskiej. Bo przecież do wydrukowania książki niezbędny jest papier, a ten w dużej mierze pochodzi z włókien roślinnych pochodzących z drzew. Ciekawostki umieszczone w ostatniej tajemniczej kopercie przybliżyły dzieciom między innymi historię powstania papieru. Dzieci, dopingowane nie tylko przez swoje rodziny, ale także przez pracowników biblioteki, wspaniale uporały się z wszystkimi zadaniami i odnalazły tajemnicze zielone pudełko ze skarbem, czyli książką „Poznajemy zagadki przyrodnicze” i… jabłkami. Dlaczego jabłka? Ponieważ motywem przewodnim gry były drzewa, a nasza pospolita jabłoń daje przecież smakowite owoce. Zabawa była wspaniała i dostarczyła wiele emocji, ale przede wszystkim wzbogaciła wiedzę dzieci.

Zajęcia odbyły się  w ramach projektu „Z atlasem i z plecakiem w Polskę i świat” współfinansowanego  z Programu Operacyjnego Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.