Dziś: 23 Wrzesień 2019    |    Imieniny: Tekla, Bogusław

Spotkanie kadry kolonijnej w Kaczynie

W dniach 19-20 września 2015 roku w Ośrodku Wypoczynkowym w Kaczynie odbyło się spotkanie kadry kolonijnej Caritas Diecezji Kieleckiej.  Poprzez ciekawie przygotowane prezentacje multimedialne przybliżono poszczególne turnusy: 4 w Wisełce, 2 w Karpaczu i 1 w Kaczynie. Najważniejszym punktem programu była  Msza św. dziękczynna za spokojne i bezpieczne kolonie. Rozmawiano też o planach związanych z przygotowaniem do Światowych Dni Młodzieży i o przyszłorocznej akcji kolonijnej.

„Wy-GRAJ-my życie” – taką nazwę nosił program tegorocznych kolonii Caritas Diecezji Kieleckiej. Bazował na opowiadaniach, w których kronikarz Marceli podróżował  po różnych królestwach. W tej konwencji odbyła się także zabawa dla kadry kolonijnej. Jej celem było znalezienie przez uczestników 4 królestw i rozwiązanie specjalnych zadań. Wolontariusze wzięli udział także w grze sytuacyjnej „Kozie Doły”. Ich zadaniem była dyskusja i obrona przypisanych stanowisk. Zabawa wykorzystująca zdolności teatralne również nawiązywała do programu kolonii.

Wieczór upłynął na wspólnym śpiewie przy ognisku oraz zabawach integracyjnych. Spotkanie zakończyło się udziałem w niedzielnej Mszy św. w kościele parafialnym w Kaczynie.

W tegorocznych koloniach uczestniczyło blisko 600 dzieci, w tym 25 z rodzin polonijnych z Białorusi.  Kadrę stanowiło ok. 70 osób, którzy posługiwali jako  kierownicy, duszpasterze, pielęgniarki, ratownicy, animatorzy muzyczni i wychowawcy.