Dziś: 16 Lipiec 2018    |    Imieniny: Maria, Stefan, Eustachy

Podopieczni z Rudek w Fabryce Porcelany

W dniu 21 sierpnia 2015 r. podopieczni oraz pracownicy Domu Pomocy Społecznej Caritas w Rudkach w ramach projektu pn. „Droga do samodzielności" odbyli wycieczkę do Fabryki Porcelany AS w Ćmielowie. Sercem fabryki jest marmurowa sala – sklep firmowy. Zaprezentowane zostały tu wszystkie porcelanowe wyroby produkowane w fabryce. Ekspozycja zawiera ponad 400 wzorów figurek oraz ręcznie malowane filiżanki, kubki, serwisy, porcelanową biżuterię i obrazy.

Wycieczkę rozpoczęliśmy od zwiedzania  starej  części fabryki oraz oryginalnego, 22 metrowego  pieca  do wypału porcelany we wnętrzu którego, obejrzeliśmy film pt. ”Nasz Ćmielów”. Mieliśmy możliwość obcowania ze sztuką współczesną prezentowaną w hali fabrycznej. Następnie zapoznaliśmy się na żywo z procesem powstawania porcelany od projektu po gotowy wyrób.

Na zakończenie podopieczni wzięli udział w warsztatach ceramicznych, gdzie pod okiem instruktora samodzielnie wykonali różę z masy porcelanowej.

Podróż przez historię produkcji porcelany rozbudziła naszą wyobraźnię , ucieszyła  oko i umysł, dała  możliwość sprawdzenia własnych  umiejętności , a przywiezione ze sobą pamiątki nie pozwolą zapomnieć mile spędzonych chwil.