Dziś: 24 Kwiecień 2018    |    Imieniny: Aleks, Grzegorz, Aleksander

Wspieraj akcję "Tornister Pełen Uśmiechów"

Caritas Diecezji Kieleckiej przed rozpoczęciem nowego roku szkolnego tradycyjnie organizuje pomoc dzieciom w ramach ogólnopolskiej akcji „Tornister Pełen Uśmiechów”.

Zakup wyprawki szkolnej, szczególnie dla rodzin ubogich jest dużym wydatkiem, któremu samodzielnie nie są w stanie podołać. Tak ważne jest więc wsparcie dzieci z tych rodzin, by mogły z uśmiechem rozpocząć kolejny rok szkolny, bez kompleksów wobec równieśników.

Planujemy przygotować ponad 400 plecaków wypełnionych przyborami szkolnymi, które przed rozpoczęciem roku szkolnego trafią do dzieci z rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej.

Zachęcamy osoby indywidualne, firmy, zakłady pracy do włączenia się w to dzieło. Dary rzeczowe w postaci plecaków, piórników, zeszytów, długopisów, flamastrów, bloków rysunkowych i innych przyborów szkolnych można przekazywać za pośrednictwem Biura Caritas przy Placu Najświętszej Maryi Panny 1 w Kielcach. W kampanię włączają się także parafie diecezji kieleckiej. W wielu kościołach do specjalnych koszy zbierane są podstawowe artykuły szkolne. W ubiegłych latach akcję wspierali także nowożeńcy, którzy poprosili swych gości, by zamiast kwiatów z okazji ślubu, ofiarowali przybory szkolne. Zebrane w ten sposób prezenty przekazane zostały w formie wyprawki szkolnej dzieciom z rodzin w trudnej sytuacji materialnej

Akcję można także wesprzeć wpłacając środki na zakup wyprawki szkolnej na konto Caritas Diecezji Kieleckiej  nr 21 1050 1416 1000 0005 0011 5811 z dopiskiem „Tornister Pełen Uśmiechów”.