Dziś: 15 Grudzień 2018    |    Imieniny: Nina, Celina, Walerian

Wakacje z atlasem i plecakiem w Proszowicach

Zespół Placówek Caritas w Proszowicach kolejny rok jest organizatorem dwóch 14-to dniowych turnusów wakacyjnego wypoczynku dla łącznej liczby 100 dzieci w wieku od 7 do 14 lat z naszego regionu. Zakończył się już pierwszy turnus, który obfitował w wiele ciekawych zajęć i wycieczek. W ramach półkolonii odbyły się wyjazdy na basen do Kazimierzy Wielkiej, Opactwa Benedyktynów w Tyńcu, na warsztaty archeologiczne oraz do Centrum Aktywnego Wypoczynku Borek na plenerowe zajęcia Szlakiem Solnych Skał.

W czasie warsztatów pieczenia chleba dzieci miały również okazję skosztować smakowitych wypieków z prawdziwego, tradycyjnego pieca chlebowego, zapoznały się z funkcjonowaniem pieca, poznały narzędzia do wypieku chleba takie jak pomiotło, półciosek, łopata. Degustacji własnoręcznie wykonanych wypieków towarzyszyła bardzo miła atmosfera przy dźwiękach gitary i wspólnym śpiewie.

Największą atrakcją był trzydniowy wyjazd do miejscowości Myczkowce, gdzie dzieci poznawały najciekawsze zakątki Bieszczad. m.in. zaporę nad Soliną, Polańczyk czy Centrum Ekumeniczne.

Nad całością czuwała doświadczona i pełna pomysłów kadra pedagogiczna. Półkolonie już na stałe wpisały się w kalendarz wypoczynku letniego w naszym mieście.

Turnus zorganizowany został w ramach projektu pn. „Z atlasem i plecakiem w Polskę i świat”, dofinansowany ze środków Programu Operacyjnego Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.