Dziś: 10 Grudzień 2018    |    Imieniny: Julia, Judyta, Daniel

error

[sigplus] Critical error: Image gallery folder galeria/Podopieczni_z_Rudek is expected to be a path relative to the image base folder specified in the administration back-end.

Podopieczni z Rudek w pielgrzymce na Święty Krzyż

W dniu 23 czerwca br. podopieczni  oraz pracownicy Domu Pomocy Społecznej Caritas w Rudkach odbyli pielgrzymkę  do Sanktuarium Relikwii Drzewa Krzyża Świętego. To najstarsze polskie sanktuarium jest duchową stolicą regionu i już od tysiąca lat przyciąga pielgrzymów nie tylko z województwa świętokrzyskiego, ale też z całej Polski. Nasi podopieczni mieli możliwość zwiedzenia Bazyliki, krużganków i Kaplicy Krzyża Świętego. Był czas na  skupienie, modlitwę i przystąpienie do sakramentu pokuty i pojednania. Po opuszczeniu zabudowań klasztornych ze szczytu Łysej Góry podziwialiśmy gołoborze i piękne widoki na rozciągające się wokół pasma Gór Świętokrzyskich oraz ścielące się u ich podnóża pola i wioski.  Umocnieni duchowo wróciliśmy do naszego DPS w Rudkach mając nadzieję, że niebawem odwiedzimy kolejne sanktuaria w naszym regionie.

{gallery}galeria/Podopieczni_z_Rudek{/gallery}