Dziś: 18 Październik 2018    |    Imieniny: Juliana, Łukasza, Bogumiła

Święto Ogrodów w Proszowicach z Kamilem Stochem

Dnia 7 czerwca 2015 roku w Zespole Placówek Caritas w Proszowicach odbył się już 10. Festiwal „Święto Ogrodów”. Festiwalowi towarzyszył piknik integracyjny dla osób niepełnosprawnych pod nazwą „Integracja to nasza siła”. Podczas pikniku osoby niepełnosprawne uczestniczyły w grach i zabawach integracyjnych, zawodach sportowych oraz występach taneczno - wokalnych z nagrodami.

Gościem specjalnym Festiwalu był mistrz olimpijski Kamil Stoch wraz z małżonką. Po pierwszym w Polsce Ogrodzie Biblijnym sportowca, jego żonę Ewę, tatę Bronisława oraz inne osoby towarzyszące  oprowadzała dr hab. Zofia Włodarczyk z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Kamil Stoch skupił wokół siebie wiele fanów, którym rozdawał autografy i robił sobie z nimi zdjęcia.

Wieczorem w Ogrodzie Biblijnym odbył się koncert „Ogrodowe inspiracje muzyczne” przygotowany przez Koło Naukowo – Artystyczne „Ekspresja sceniczna” działające przy Uniwersytecie Pedagogicznym w Krakowie oraz Martę Wąs - wokalistkę i uczennicę Krakowskiej Szkoły Muzycznej II st. im Władysława Zieleńskiego.

Niezwykła sceneria kwitnącego Ogrodu Biblijnego stała się areną pięknej muzyki, integrującej podopiecznych naszej placówki, mieszkańców Proszowic i przybyłych gości.

Dziękujemy za wsparcie finansowe imprezy ze środków PFRON będących w dyspozycji Starostwa Powiatowego w Proszowicach oraz  Bank Pekao S.A. Oddział Kraków.