Dziś: 22 Wrzesień 2018    |    Imieniny: Tomasz, Maurycy

Blisko 3 tysiące osób na  Festynie w Kielcach!

Tłumy kielczan przybyły 31 maja na Festyn Rodzinny z okazji Dnia Dziecka „Bądźmy razem ”Wszystko rozpoczęło się od Mszy św. w kieleckiej Bazylice Katedralnej. Następnie głównymi ulicami miasta przeszedł Marsz dla Życia i Rodziny pod hasłem „Rodzina, Wspólnota, Polska”. Uczestnicy przybyli do Parku Miejskiego im. S.Staszica biorąc udział w Festynie. Organizatorzy przygotowali tam wiele atrakcji dla rodzin, a w szczególności dla dzieci. Na scenie prezentowali swe wspaniałe umiejętności wokalne i taneczne młodzi artyści z Młodzieżowego Domu Kultury w Kielcach. Recital „Dzieci dzieciom” pokazał, że największe przeboje polskiej i światowej muzyki w aranżacji najmłodszych nabierają  jakże radosnego i pięknego brzmienia. Ze sceny prowadzono też liczne konkursy i pokazy, a tryskający energią i humorem konferansjer Wit Chamera zapraszał do wielu stoisk przygotowanych wokół placu. Dzieci miały możliwość skorzystać  z „dmuchawców”, uczestniczyć w zabawach integracyjnych, zajęciach plastycznych, pomalować twarz w zabawne wzory, zagrać w szachy błyskawiczne, skosztować waty cukrowej „za jeden uśmiech”, poznać zasady bezpiecznego poruszania się w ruchu drogowym, obejrzeć egzotyczne stoisko Izby Celnej i zapoznać się ze skrzydlatymi przyjaciółmi uczniów Technikum Leśnego. „Młodzi Patrioci” przypominali o miłości do Ojczyzny, a przedstawiciele Domowego Kościoła zachęcali do modlitwy w intencji dzieci i rodzin. Wolontariusze rozdawali kolorowe balony oraz częstowali smacznymi przekąskami i napojami. Zachęcali, by już teraz pomyśleć o przyszłorocznym spotkaniu z Ojcem Świętym Franciszkiem podczas Światowych Dni Młodzieży w Krakowie.

Nie mogło zabraknąć prezentów z okazji Dnia Dziecka. Pani Kurator Małgorzata Muzoł podarowała 2 worki pięknych zabawek, a prawie 2 tysiące paczek z upominkami trafiło do dzieci od „Biedronki”. Organizatorzy hojnie rozdawali też nagrody w rozmaitych konkursach. Park Miejski w to słoneczne niedzielne popołudnie odwiedziło ok. 3 tys. osób!

Głównymi organizatorami Festynu byli Caritas Diecezji Kieleckiej oraz Fundacja Vive Serce Dzieciom. Współorganizatorzy to Młodzieżowy Dom Kultury w Kielcach, Zakład Doskonalenia Zawodowego w Kielcach, Komenda Wojewódzka Policji w Kielcach. Patronat honorowy nad imprezą objęli Biskup Marian Florczyk, Świętokrzyski Kurator Oświaty Małgorzata Muzoł i Prezydent Kielc Wojciech Lubawski. Patronat medialny sprawowali Radio eM Kielce i Echo Dnia. Partnerem strategicznym był Jeronimo Martins, właściciel sklepów „Biedronka”. Organizację imprezy wsparł finansowo Urząd Miasta w Kielcach.

Pragniemy życzyć, by radość dzieci, tak jak podczas Festynu przeżywana w rodzinnej atmosferze, była ich udziałem nie tylko od święta, ale przez cały rok.

ks. Krzysztof Banasik