Dziś: 19 Listopad 2018    |    Imieniny: Elżbieta, Seweryn, Paweł

III Małopolski Festiwal Osób Niepełnosprawnych

Podopieczni Srodowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Proszowicach wzięli udział w III Małopolskm Festiwalu Osób Niepełnosprawnych ,,Żeby się ludzie kochali", który odbył się 14 maja 2015 r. w Centrum Kultury i Wypoczynku w Proszowicach.  W Festiwalu wzięły udział osoby niepełnosprawne z ŚDS – ów z terenu województwa małopolskiego oraz województwa świętokrzyskiego. W konkursie artysci  z naszej placówki zaprezentowali repertuar z lat 50-tych minionego stulecia. Mogliśmy usłyszeć utwory znanych artystów: Zbigniewa Kurtycza, Marii Koterbskiej, Sławy Przybylskiej.

W tym roku uczestnicy zaprezentowali bardzo wysoki poziom, dlatego jak podkreśliła przewodnicząca jury Pani Grażyna Kozina każdy z uczestników może czuć się zwycięzcą. Członkowie jury w składzie: Pani Grażyna Kozina, Pani Katarzyna Zydroń oraz Pani Danuta Bucka, nie mieli łatwej decyzji. Zwycięzcą Festiwalu został uczestnik z ŚDS Brzezie - Stanisław Lisowski który wykonał utwór a capella pt."Wio Koniku", drugie miejsce zajął ŚDS Miechów i Pan Waldema Nowak, Trzecie Miejsce Pani Edyta Łakomska, Konrad Maj i Robert Buczek z ŚDS Gruszowa.

Oprócz trzech pierwszych miejsc zostały również rozdane nagrody specjalne ufundowane przez Siostrę Virginię dla Barbary Łyczak z ŚDS Chrzanów, Mariusza Kota z ŚDS Oświęcim oraz Romana Ogórka, Wioletty Kukli, Wioletty Kuczek z ŚDS Brzesko.

Nasz dom reprezentowało dwóch uczestników: Marcin Marzec w piosence ,,Bella bella donna" oraz Agnieszka Maj w utworze ,,Serduszko puka w rytmie cza cza". Swoim wykonaniem zachwycili publiczność oraz odebrali z rąk Burmistrza Gminy i Miasta Proszowice Pana Grzegorza Cichego, duży kosz owoców.

W czasie Festiwalu grupa teatralna „Lilie Szaronu” działająca w Środowiskowym Domu Samopomocy w Proszowicach wystawiła po raz pierwszy autorski spektaklu pt.,,Anioł w depresji” przygotowany pod kierunkiem Mariusza Zwolińskiego. Przed uczestnikami Festiwalu zaprezentowany został również spektakl taneczny wykonany przez formację taneczną "Kolory", działające przy Centrum Kultury i Wypoczynku pod kierunkiem Pani Katarzyny Zydroń.

Serdecznie dziękujemy sponsorom: Firmie PROCARD z Karkowa, Delikatesom Paleo oraz Zakładowi Cukierniczo - Spożywczemu B & G z Proszowic. Dziękujemy również Pani Dyrektor Danucie Buckiej oraz wszystkim pracownikom Centrum Kultury i Wypoczynku w Proszowicach za wszelką pomoc i wsparcie w organizacji Festiwalu.