Dziś: 10 Grudzień 2018    |    Imieniny: Julia, Judyta, Daniel

Diecezjalne obchody Święta Miłosierdzia Bożego

W Diecezjalnym Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Kielcach w dniu 12 kwietnia br. uroczyście obchodzono Niedzielę Miłosierdzia Bożego. Druga Niedziala Wielkanocna od 2000 r. z ustanowienia Jana Pawła II obchodzona jest w Kosciele Katolickim jako Uroczystość Bożego Miłosierdzia. Stało sie tak na wyraźne życzenie samego Jezusa w objawieniach przekazanych Siostrze Faustynie Kowalskiej ze Zgromadzenia Sióstr Matki Bożej Miłosierdzia. Dzień ten to również Święto Patronalne Caritas.

Odpustowej Eucharystii przewodniczył Biskup Kielecki Jan Piotrowski, który w homilii wspomniał s. Faustynę Kowalską oraz wielkiego czciciela Bożego Miłosierdzia, św. Jana Pawła II. Zachęcał też do częstego odmawiania Koronki do Bożego Miłosierdzie oraz podejmowania posługi miłości wobec potrzebujących, która jest przedłużeniem ramion i serca Jezusa Miłosiernego.

Bp Piotrowski poświęcił organy, a także także odsłonił tablicę pamiątkową ks. prałata Stanisława Sztafrowskiego – budowniczego kościoła i wieloletniego proboszcza parafii, który zmarł nagle w ubiegłym roku podczas Mszy św. w Święto Miłosierdzia Bożego 27 kwietnia 2014r. .

Na wniosek dyrektora Caritas Kieleckiej ks. dr. Stanisława Słowika zostały przyznane i wręczone medale diecezjalne „Beati Misericordes” ustanowione przez biskupa Piotrowskiego.  Za działalność charytatywną otrzymali je: s. Lidia Bartnicka pasjonistka, od lat zajmująca się pomocą potrzebującym w Parafii św. Józefa Robotnika w Kielcach, p. Marian Jaworski - założyciel i prezes Fundacji Gospodarczej św. Brata Alberta, prowadzącej Przytulisko im. Jana Pawła II w Kielcach, a także p. Tomasz Bujak – kierownik Schroniska dla Bezdomnych Mężczyzn w Miechowie.  Mszę św. odpustową zakończyło zawierzenie zebranych Miłosierdziu Bożemu i ucałowanie relikwii św. s. Faustyny.

Caritas Diecezji Kieleckiej w sąsiedztwie kościoła Miłosierdzia Bożego prowadzi Hospicjum Stacjonarne im. bł. Matki Teresy z Kalkuty oraz Świetlicę środowiskową  "Pod Aniołem".