Dziś: 25 Wrzesień 2018    |    Imieniny: Aurelia, Władysław, Kamil

Dzień Świętości Życia - 6 rocznica otwarcia "OKNA ŻYCIA"

„Bronić życia i umacniać je, czcić je i kochać
– oto zadanie, które Bóg powierza każdemu człowiekowi…”

(św. Jan Paweł II, Evangelium vitae)

Dnia 25 marca 2015 r. w Uroczystość Zwiastowania Pańskiego obchodzimy Dzień Świętości Życia. Jest to dobra okazja do refleksji nad darem życia. Św. Jan Paweł II pisał w encyklice „Evangelium vitae”,  że podstawowym zadaniem święta jest „budzenie w sumieniach, w rodzinach, w Kościele i społeczeństwie świeckim wrażliwości na sens i wartość ludzkiego życia w każdym momencie i w każdej kondycji”.

Caritas Diecezji Kieleckiej świętuje w tym dniu 6 rocznicę otwarcia "OKNA ŻYCIA". Poświęcenia w roku 2009 dokonał ksiądz biskup Kazimierz Gurda. „Okno Życia” uruchomione zostało w domu Sióstr Nazaretanek przy Placu Najświętszej Maryi Panny 1 w Kielcech obok Katedry, przy biurze zarządu Caritas Diecezji Kieleckiej i wyposażone jest w czujniki i niezbędne przedmioty dla przeżycia noworodka.

„Okno Życia” to miejsce, gdzie każda matka może anonimowo zostawić nowo narodzone dziecko, którym nie chce lub nie może się zaopiekować. Daje to możliwość szybkiego zajęcia się noworodkiem i zapewnienia mu potrzebnej opieki medycznej. W Kielcach udało się uratować dwoje dzieci. Dzięki temu noworodki nie trafiają na śmietniki ale pod dobrą opiekę.

Z okazji Dnia Świętości Życia w Bazylice katedralnej o godz. 18.00 zostanie odprawiona uroczysta Msza św. pod przewodnictwem Biskupa Kieleckiego Jana Piotrowskiego.

Serdecznie zapraszamy wszystkich obrońców życia do uczestnictwa w Eucharysyii. Zachęcamy również do podjecia dzieła Duchowej Adopcji Dziecka Poczętego.