Dziś: 16 Listopad 2018    |    Imieniny: Maria, Edmund, Marek

Poświęcenie Środowiskowego Domu Samopomocy w Kielcach

W dniu 6 marca br. Biskup Kielecki Jan Piotrowski poświęcił Środowiskowy Dom Samopomocy w Kielcach. Placówka funkcjonuje w strukturach Caritas Diecezji Kieleckiej od grudnia ub. roku i jest przeznaczona dla 30  osób starszych z  zaburzeniami pamięci, chorobą Alzheimera i demencją.  Dyrektor Caritas Kieleckiej ks. Stanisław Słowik wprowadził uczestników uroczystości w ideę powstania ŚDS i zauważył, że było to możliwe dzięki dobremu współdziałaniu Caritas, Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie i Urzędu Wojewódzkiego.

Bp Jan podziękował dyrekcji Caritas oraz władzom samorządowym za wspólną troskę w pochyleniu się nad człowiekiem starszym. W podobnym tonie, wdzięczności za współpracę, wypowiadali się dyrektor Wydziału Polityki Społecznej Świętokrzyskiego Urzędu Wojewódzkiego p. Renata Segiecińska i dyrektor Miejskiego Osrodka Pomocy Rodzinie w Kielcach p. Marek Scelina. Senator Krzysztof Słoń i zastępca Prezydenta Kielc Andrzej Sygut zwrócili uwagę na rosnące potrzeby opieki nad ludźmi starszymi w mieście i regionie oraz związaną z tym konieczność dalszych wspólnych działań w tym zakresie.

ŚDS proponuje w ramach pobytu dziennego terapię wspomagającą pamięć, rehabilitację, usługi psychologa oraz takie działania, które mogą polepszyć kondycję zdrowotną i spowolnić postęp choroby podopiecznych. Placówka znajduje się w budynku dawnej szkoły specjalnej przy ul. Urzędniczej 16a.

Bp Piotrowski po poświęceniu ŚDS odwiedził także Centrum Interwencji Kryzysowej Caritas w Kielcach, gdzie spotkał się z pracownikami i podopiecznymi tej placówki.