Dziś: 24 Wrzesień 2018    |    Imieniny: Dora, Gerard, Teodor

Zimowisko w Szczawnicy

W drugim tygodniu ferii, tj. od 22 do 27 lutego 2015 r., Caritas Diecezji Kieleckiej zorganizowała zimowisko dla dzieci z powiatu buskiego. Czterdzieścioro dwoje dzieci mogło przez ten czas wypoczywać w uzdrowiskowej miejscowości Szczawnica. Pod okiem wykwalifikowanej kadry, zrekrutowanej spośród wolontariuszy, dzieci miały możliwość wyjścia w pięknie ośnieżone o tej porze roku góry. Spacerowały Wąwozem Homole, a także odwiedziły Zamek w Niedzicy i Zapory na Zalewie Czorsztyńskim. Na co dzień popularnością cieszyły się liczne konkursy i zabawy. Zorganizowano także całodniową wycieczkę autokarową do Zakopanego, gdzie po wysłuchaniu historii kościoła na Krzeptówkach, grupa wjechała kolejką linowo-terenową na Gubałówkę. Punktem kulminacyjnym tego dnia był pobyt w Aqua Parku, który przyniósł wszystkim wiele radości i zabawy. Czas spędzony w Szczawnicy był także czasem realizacji programu profilaktycznego.

Zimowisko było współfinansowane przez Stowarzyszenie "Razem Dzieciom" z Buska-Zdroju.