Dziś: 15 Grudzień 2018    |    Imieniny: Nina, Celina, Walerian

Wizyta Biskupa Jana Piotrowskiego w Biurze Caritas w Kielcach

W dniu 3 marca br. Biskup Kielecki Jan Piotrowski odwiedził Biuro Zarządu Caritas Diecezji Kieleckiej.  Biskup Piotrowski zapoznał się ze specyfiką pracy Biura przy Placu Najświętszej Maryi Panny w Kielcach, a następnie złożył wizytę w Centrum Integracji Społecznej Caritas przy ul. Wesołej 54. Na ręce dyrektora ks. Stanisława Słowika biskup Jan złożył słowa uznania za dynamiczny rozwój dzieł Caritas w diecezji i podziękował wszystkim pracownikom za gorliwość i zaangażowanie w codziennej pracy. W samym tylko Biurze Zarządu Caritas Kieleckiej zatrudnionych jest ok. 40 osób, którzy prowadzą sekretariat, obsłudę księgową  i kadrową, koordynują pomoc doraźną i wolontariat oraz rozmaite projekty.

Od początku swej pasterskiej pasterskiej w diecezji biskup Jan Piotrowski z wielką życzliwością wspiera działania Caritas diecezjalnej. Jedną z pierwszych Jego decyzji było ustanowienie Nagrody "Beati Misericordes" za szczególne osiągnięcia w posłudze charytatywnej w diecezji kieleckiej.