Dziś: 14 Listopad 2018    |    Imieniny: Laura, Emil, Wawrzyniec

Przekaż 1% podatku na dzieła miłosierdzia Caritas

Caritas Diecezji Kieleckiej prosi o przekazanie 1 % podatku na dzieła miłosierdzia wspierające chorych, cierpiących, ubogich, bezdomnych, starszych rodziny i dzieci w trudnej sytuacji materialnej.

W ostatnich latach celem wiodącym naszych działań była budowa Hospicjum w Kielcach. Dzięki wsparciu podaników1 lipca 2014 r. uruchomiliśmy Hospicjum stacjonarne im. bł. M.Teresy z Kalkuty w Kielcach  na 15 miejsc.  W ciągu półrocza udzieliliśmy tam wsparcia 65 pacjentom i ich rodzinom. Niestety, zapotrzebowanie na opiekę paliatywną stale wzrasta, dlatego pragniemy realizować kolejny etap budowy Hospicjum – docelowo na 44 miejsca. Placówka powstaje prawie wyłącznie z odpisu 1% podatku i darowizn. Mamy nadzieję, że dzięki tej formie wsparcia uda się pozyskać fundusze na  kontynuację kolejnego etapu prac wykończeniowych. Można też wskazać inne cele szczegółowe, na które chcielibyśmy zadysponować nasz 1 %. Spośród wielu działań Caritas możemy wskazać pomoc bezdomnym, wsparcie ubogich rodzin i dzieci, leczenie chorych i rehabilitację niepełnosprawnych. Wystarczy w rocznym zeznaniu podatkowym PIT wpisać nr KRS 0000198087 i wyliczoną kwotę 1% podatku. Specjalny program do rozliczenia PIT znajduje się na naszej stronie internetowej, natomiast w biurze Caritas przy Placu NMP 1 w Kielcach bezpłatnie pomożemy wypełnić deklaracje PIT osobom pragnących przekazać 1 % podatku dla Caritas Diecezji Kieleckiej.