Dziś: 25 Wrzesień 2018    |    Imieniny: Aurelia, Władysław, Kamil

Ferie zimowe w Proszowicach za nami!

Niezwykły charakter miały tegoroczne ferie zimowe w Świetlicy prowadzonej przy Zespole Placówek Caritas w Proszowicach. Pomimo, że tegoroczna aura zbyt zimowa nie była, to i tak przenieśliśmy się do Krainy Śniegu i Lodu. Wszystko za sprawą Zimowych Warsztatów Plastycznych i zabaw literackich.

Wyobraźnia naszych wychowanków jest ogromna, więc zaprojektowali foldery zachęcające do odwiedzenia tej zimowej krainy, a wśród atrakcji wymieniali miedzy innymi: coroczny konkurs lepienia bałwana, tworzenie rzeźb z lodu, spotkanie z chłopcem mrożącym ogień, podziwianie fontanny tryskającej lodem, jazdę saniami z elfami lub spotkanie z białym jednorożcem.

Warsztaty plastyczne dały możliwość bawienia się różnymi technikami plastycznymi: od malowania farbami, wydzieranek z kolorowego papieru po wymagające większej sprawności manualnej prace z origami. Kolorowe i piękne prace ozdobiły naszą salę. Mieliśmy też dwa dni emocjonujących konkursów i zabaw, podczas których okazało się, że nie tak łatwo jest rysować z zamkniętymi oczami i bardzo trudno jest przemierzyć w jak najszybszym tempie salę, mogąc stawać tylko na dwóch białych kartkach. Wielkim wyzwaniem były też rozsypanki wyrazowe, z których trzeba było ułożyć zimowe hasła. Można też było zostać Mistrzem Zręcznej Ręki, jeśli tylko pokonało się rywali w zbieraniu jedną ręką „pchełek”, czyli czterdziestu małych guzików do słoika.

W czasie ferii poznawaliśmy też przygody figlarnego stworka Pukiego, bohatera książki Borisa Filana, graliśmy w gry planszowe i komputerowe i – korzystając z niezbyt  zimowej pogody – rozgrywaliśmy krótkie zawody sportowe na świeżym powietrzu. Możemy zapewnić, że wszyscy świetnie się bawili i absolutnie nikt się nie nudził!