Dziś: 15 Grudzień 2018    |    Imieniny: Nina, Celina, Walerian

Premier Ewa Kopacz z wizytą w Centrum Interwencji Kryzysowej Caritas w Kielcach

Prezes Rady Ministrów Ewa Kopacz odwiedziła w dniu 23 lutego br. Centrum Interwencji Kryzysowej Caritas w Kielcach z racji obchodów Tygodnia Pomocy Osobom Pokrzywdzonym Przestępstwem 23-28 lutego. Caritas Kielecka we współpracy z Ministerstwem Sprawiedliwości prowadzi Ośrodek dla Osób Pokrzywdzonych Przestępstwem. Osoby poszkodowane przestępstwem mogą tam skorzystać z bezpłatnej pomocy psychologicznej i prawnej. W ramach Tygodnia Pomocy Osobom Pokrzywdzonych Przestępstwem beneficjenci mogą otrzymać szerokie wsparcie interdyscyplinarne wielu specjalistów m.in. psychologów, terapeutów, adwokatów, radców prawnych, aplikantów adwokackich i radcowskich, komorników, a także kuratorów sądowych, funkcjonariuszy Policji i Straży Granicznej.

Pani Premier spotkała się z pracownikami CIK oraz osobami pełniącymi dyżury i podziękowała Caritas Diecezji Kieleckiej za dobrą współpracę w niesieniu pomocy osobom przeżywającym rozmaite trudności spowodowane krzywdą wyrządzoną w wyniku rozmaitych przestępstw. W spotkaniu brała udział także Pani Wojewoda Bożentyna Pałka-Koruba.