Dziś: 16 Listopad 2018    |    Imieniny: Maria, Edmund, Marek

Tydzień Pomocy Osobom Pokrzywdzonym Przestępstwem 23-28 lutego

Caritas Diecezji Kieleckiej włącza się w obchody Tygodnia Pomocy Osobom Pokrzywdzonym Przestępstwem realizowanego z inicjatywy Ministerstwa Sprawiedliwości w dniach od 23 do 28 lutego. Idea ta związana jest z obchodzonym w dniu 22 lutego Międzynarodowym Dniem Ofiar Przestępstw, którego celem jest zwrócenie uwagi na potrzeby i uprawnienia osób pokrzywdzonych przez przestępstwa oraz ułatwienie tym osobom dostępu do porad prawnych i psychologicznych w oparciu o sieć Ośrodków Pomocy dla Osób Pokrzywdzonych Przestępstwem.

Dyżury będą pełnione od poniedziałku do soboty przez psychologów, terapeutów, adwokatów, radców prawnych, aplikantów adwokackich i radcowskich, komorników, a także kuratorów sądowych, funkcjonariuszy Policji i Straży Granicznej. Porady będą miały charakter interdyscyplinarny w zakresie wiedzy dotyczącej postępowania przygotowawczego oraz wykonawczego. Osoby pokrzywdzone będą mogły uzyskać fachową pomoc i informację związaną z przestępczością, jak również poznać prawa przysługujące ofierze przestępstwa.

Harmonogram dyżurów w ramach Tygodnia Pomocy Ofiarom Przestępstw