Dziś: 24 Wrzesień 2018    |    Imieniny: Dora, Gerard, Teodor

Młodzi i chorzy modlili się w Hali Legionów

Szczególny wymiar miały tegoroczne obchody Światowego Dnia Chorego 11 lutego br. zorganizowane przez Caritas Diecezji Kieleckiej i Kurię Diecezjalną w Kielcach. W kieleckiej Hali Legionów zgromadziło się kilkaset osób chorych, starszych, niepełnosprawnych oraz ich opiekunów, by uczestniczyć w modlitewnym spotkaniu przy Krzyżu Chrystusa i Ikonie Matki Bożej – Symbolach Światowych Dni Młodzieży. W tym wydarzeniu uczestniczyła też młodzież, która przygotowuje się do spotkania z Ojcem Świętym Franciszkiem w Krakowie w 2016 r. Młodzi posługiwali jako wolontariusze w przygotowaniu i przeprowadzeniu spotkania oraz zatroszczyli się o oprawę muzyczną i liturgiczną.

Uroczystości rozpoczęły się Koronką do Bożego Miłosierdzia prowadzoną przez diecezjalne duszpasterstwo chorych. Uczestników powitał prezydent Kielc Wojciech Lubawski, który powiedział, że chce, by Kielce były miastem przyjaznym dla chorych i niepełnosprawnych. Dyrektor Caritas Polska ks. Marian Subocz, zauważył, że  Caritas w Polsce szczególną troską otacza cierpiących poprzez prowadzanie dla nich wielu specjalistycznych placówek i wielorakie wsparcie duchowe i materialne.

Swoją pasją podzielili się niepełnosprawni sportowcy z drużyny Far Scyzory Kielce, którzy dali pokaz gry w koszykówkę na wózkach. Nie poddajemy się, walczymy, nie chcemy siedzieć w domu z pilotem ręku - mówił Krzysztof Pietrzyk, niepełnosprawny olimpijczyk z Londynu. Wystąpili również głuchoniemi artyści z Teatru Plastycznego „Sen” działającego przy WDK w Kielcach prezentując pantomimę „Żywioły”.

Najważniejszym punktem uroczystości była Eucharystia pod przewodnictwem Biskupa Kieleckiego Jana Piotrowskiego i Biskupa Mariana Florczyka sprawowana w intencji osób chorych.  Biskup Piotrowski w homilii  powiedział, że chorzy w swoim cierpieniu są świadkami wiary, która pomaga im znieść to cierpienie. Nie wszystko rozumiemy, ale wierząc rozumiemy więcej. Podczas nabożeństwa kapłani udzielili sakramentu namaszczenia chorych. Na zakończenie miała miejsce adoracja Krzyża i Ikony Matki Bożej Salus Populi Romani. Pięknym i wzruszającym aktem była modlitwa młodzieży za chorych oraz zapewnienie ze strony osób chorych, że postanawiają swoją modlitwę i cierpienie ofiarować za młodych, że chcą być dla nich duchowym zapleczem w przygotowaniu do Światowych Dni Młodzieży w Krakowie.

Wkrótce więcej zdjęć z tego wydarzenia!