Dziś: 16 Listopad 2018    |    Imieniny: Maria, Edmund, Marek

Biskup Jan Piotrowski na spotkaniu opłatkowym wolontariuszy Caritas

W dniu 11 stycznia 2015 r. w Parafii św. Jadwigi Królowej w Kielcach spotkali się przedstawiciele Parafialnych Zespołów Caritas z Diecezji Kieleckiej. Wolontariusze uczestniczyli w Eucharystii pod przewodnictwem Biskupa Kieleckiego Jana Piotrowskiego i w spotkaniu opłatkowym.

Młodzież miejscowej Parafii przedstawiła zaś Jasełka. Ksiądz Biskup odwołał się do Jubileuszu 25-lecia Caritas Kieleckiej i podziękował za zaangażowanie w działalność charytatywną Kościoła Kieleckiego wszystkim, którzy przez  posługę w PZC poświęcają swój czas i środki materialne, by służyć bliźniemu w potrzebie. Biskup Jan wręczył też wyróżnienia p. Helenie Misztal i Janinie Olszewskiej za wrażliwość serca i długoletnie zaangażowanie w działania PZC przy Parafii św. Jadwigi Królowej w Kielcach.

W spotkaniu uczestniczyło około 100 osób reprezentujących Parafialne Zespoły Caritas oraz wolontariusze Diecezjalnego Centrum Wolontariatu. Wspólna modlitwa, życzenia i śpiew kolęd wytworzyły szczególny klimat wspólnoty wokół Tajemnicy Narodzenia Pańskiego. Wolontariusze podkreślali, że Eucharystia sprawowana przez licznie przybyłych kapłanów oraz obecność Biskupa Kieleckiego i jego życzliwe słowa będą dla nich umocnieniem do posługi miłosierdzia w Nowym Roku 2015.