Dziś: 24 Wrzesień 2018    |    Imieniny: Dora, Gerard, Teodor

Przedświąteczna pomoc potrzebującym

Tradycyjnie w okresie przedświątecznym Caritas Diecezji Kieleckiej zorganizowała pomoc dla osób najbiedniejszych z terenu diecezji.

1) Paczki żywnościowe

Blisko 1800 paczek z żywnością przekazano rodzinom ubogim, około 700 paczek żywnościowych wydano przez Punkt Pomocy Doraźnej w Kielcach, większość jednak rozprowadziły  Parafialne Zespoły Caritas w wielu miejscowościach diecezji. Produkty żywnościowe pochodziły ze zbiórki, która została przeprowadzona 12-13 grudnia w ramach ogólnopolskiej akcji „Tak, pomagam” w  ponad 60 sklepach samoobsługowych na terenie diecezji kieleckiej. Wolontariusze, rekrutujący się z Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas zebrali ponad 12 ton żywności. Dodatkowo do paczek zakupiono wędlinę  za ok. 5 tys. zł. Dzięki współpracy z Agencją Promocji Ryb przekazano osobom potrzebującym 1000 karpi podarowanych przez hodowców ryb z powiatu buskiego.

2) Program Pomoc Żywnościowa 2014-2020

Caritas Diecezji Kieleckiej na podstawie umowy z Ministerstwem Pracy i Polityki Społecznej realizuje program żywnościowy współfinansowany przez Unię Europejską. W grudniu br. i w styczniu 2015 w ramach Podprogramu 2014 ponad 170 ton żywności trafi do ok. 16 tys. osób potrzebujących w diecezji. W koszyku produktów znajdują się: mleko, makaron, olej rzepakowy, cukier i mielonka wieprzowa. Żywność wydawana jest przez Punkt Pomocy Doraźnej Caritas w Kielcach oraz Parafialne Zespoły Caritas. Osoby do programu kwalifikowane są przez Ośrodki Pomocy Społecznej, które podjęły współpracę z Caritas.

3) Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom.

Po raz 21 na świątecznym stole w wielu rodzinach zajaśnieje świeca Caritas. Jest ona wyrazem naszej solidarności z bliźnimi i konkretnym znakiem udzielonego wsparcia, zwłaszcza tym najmłodszym W ramach Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom 2014 w Diecezji Kieleckiej rozprowadzono ok. 80 tys. świec. Pozyskane środki będą przeznaczone na dożywianie dzieci, prowadzenie zajęć profilaktycznych w świetlicach środowiskowych i organizację kolonii charytatywnych dla dzieci z rodzin ubogich.

4) Wigilia dla Osób Bezdomnych.

Szczególną troską zostały w tym okresie otoczone są osoby samotne i bezdomne. We współpracy z Wojewódzkim Domem Kultury i Miejskim Ośrodkiem Pomocy Rodzinie w Kielcach zorganizowano dla nich uroczystą Wigilię,  która odbędzie się 24 grudnia o godz. 11.00 w WDK. Uroczystości przewodniczyć będą Biskup Kielecki Jan Piotrowski i Bp Marian Florczyk. Uczestnicy wigilijnego spotkania otrzymają też paczki żywnościowe.

Należy podkreślić, że wszystkie palcówki Caritas w tym okresie przygotowują wigilijny i świąteczny stół dla naszych podopiecznych: chorych, niepełnosprawnych, starszych, samotnych i bezdomnych. Wiele przedświątecznych spotkań dla osób znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej organizują też Parafialne Zespoły Caritas.

Szeroki zakres pomocy organizowanej przez Caritas jest możliwy dzięki wsparciu ludzi dobrej woli. Wszystkim darczyńcom i wolontariuszom składamy podziękowanie za okazane serce i za pomoc.

Na nadchodzące Święta Narodzenia Pańskiego życzymy światła i pokoju  płynącego z Betlejem oraz zdrowia i pogody ducha  w Nowym Roku 2015.