Dziś: 16 Lipiec 2018    |    Imieniny: Maria, Stefan, Eustachy

Uroczystość odpustowa Domu dla Niepełnosprawnych w Piekoszowie

Dnia 16 listopada br. uczciliśmy Patronkę naszego Domu Matkę Bożą Ostrobramską. Nasze świętowanie rozpoczęła uroczysta Eucharystia, której przewodniczył  ks. prof. Witold Janocha – poprzedni dyrektor Domu w Piekoszowie. W homilii cytował św. Maksymiliana, który tak się modlił „Matko Boska Ostrobramska, nie masz na swym ręku Dzieciątka Jezus, to weź mnie na swoje ręce i przenieś szczęśliwie przez całe życie”.

Na zakończenie rozważań ks. Witold zaproponował zebranym receptę na niebo. Otóż na fresku Sądu Ostatecznego, który znajduje się w Kaplicy Sykstyńskiej. anioł wciąga do góry postacie które uchwyciły się różańca. My też poprzez różaniec możemy w codziennych utrapieniach szukać przez Maryję drogi do Boga.

Po Mszy św. pan Michał Płoski przybliżył zebranym ideę ekumenizmu, Ikonę Matki Bożej Ostrobramskiej czczą bowiem zarówno katolicy jak i prawosławni.   Następnie słuchaliśmy pięknych śpiewów cerkiewnych , które pod kierunkiem Pana Rafała Bazanka. wykonał chór parafialny Polskiego Autokefalicznego Kościoła Parafialnego pw. Świętego Mikołaja Cudotwórcy w Kielcach, Można też było podziwiać wystawę ikon, którą zorganizowała Pani Alicja Tuz.

Po posiłku wszyscy zebrani śpiewali z zapałem różne pieśni patriotyczne, legionowe, partyzanckie w hołdzie poległym za wolność naszej Ojczyzny.