Dziś: 12 Grudzień 2018    |    Imieniny: Joanna, Aleksandra, Dagmara

Teatralne tournée Środowiskowego Domu Samopomocy z Proszowic

Po wielu miesiącach wytężonej pracy, poświęconej napisaniu scenariusza, uszyciu strojów, przygotowaniu scenografii, przyswojeniu sobie ról oraz po licznych próbach, uczestnicy ŚDS z Proszowic wraz ze swoimi opiekunami, wyjechali na trzydniowe tournée! Działania te odbyły się w ramach realizacji projektu pn. „Jesteśmy wśród Was” realizowanego ze środków PFRON, będących w dyspozycji Starostwa Powiatowego w Proszowicach.

Komedia pt. „Dworek” była przyjęta z wielkim entuzjazmem, podbijając serca widzów! Wszyscy płakali i pękali jednocześnie… ze śmiechu! A przecież oto właśnie chodzi w dobrej komedii! A oto relacja:

W dniu 5 listopada mieliśmy swój występ w Szkole Podstawowej im. Janusza Korczaka w Niegardowie, gdzie zostaliśmy zaproszeni, aby uświetnić dzień patrona ich szkoły. Oprócz dzieci, nauczycieli i rodziców, na widowni zasiadali również przedstawiciele Gminy Koniusza wraz z Wójtem p. Wiesławem Rudkiem, który  po zakończonym spektaklu powiedział, że nasza sztuka i gra aktorska ogromnie mu się podobały, a jej fabuła była bardzo wychowawcza. Cała widownia z dziećmi na czele, z całych sił biła nam brawa, zapraszając ponownie w progi ich szkoły.

W kolejnym dniu, czyli 6 listopada, wybraliśmy się do Szkoły Podstawowej im. Tadeusza Kościuszki w Koniuszy, gdzie również wystąpiliśmy z naszą sztuką. Spontanicznie zachęciliśmy młodzież szkolną do wspólnej zabawy w teatr, a na odzew nie trzeba było długo czekać. W ten sposób pod koniec naszego spektaklu, część widowni wcieliła się w rolę aktorów.

W ostatnim dniu naszego tournée, 7 listopada mieliśmy przyjemność wystąpić w Przedszkolu w Czajowicach. Tym razem naszą widownią były najmłodsze pociechy. Nasza sztuka nie ma granic wiekowych, zatem i tu zabawa była przednia!

Uczestnicy ŚDS, poprzez działania z zakresu teatroterapii, mieli możliwość odkryć swoje talenty, wyrazić skrywane emocje, uwierzyć w siebie, a także pokazać publiczności, że również osoby niepełnosprawne, w sposób swobodny potrafią wyrazić swoje uczucia za pomocą sztuki.

Dla młodzieży szkolnej i przedszkolaków, niesłychanie ważną sprawą, była możliwość spotkania się z uczestnikami ŚDS. Uczyli się od nich radosnego podejścia do życia, dystansu do swoich problemów, a przede wszystkim zrozumienia, że w każdym człowieku jest ukryty skarb, który należy rozwijać.

Za gościnne przyjęcie pragniemy serdecznie podziękować dyrektor SP w Niegardowie p. Irenie Mazur, dyrektor SP w Koniuszy p. Marcie Zablockiej oraz paniom Wiesławie Grąglewskiej,  Janinie Lenard oraz Kindze Czerwińskiej z Przedszkola w Czajowicach.