Dziś: 25 Wrzesień 2018    |    Imieniny: Aurelia, Władysław, Kamil

Wyjazd studyjny uczniów z gminy Łoniów

Caritas Diecezji Kieleckiej, w partnerstwie ze szkołami z terenu gminy Łoniów realizuje projekt „Ekologia i energia – nowoczesna synergia”.

W tym tygodniu planujemy zakończyć etap szkoleń z zakresu odnawialnych źródeł i zasobów oraz rozstrzygnąć konkurs plastyczny o tej tematyce. Z kolei wytypowana 140 -osobowa grupa uczniów, reprezentujących wszystkie placówki szkolne z gminy, w dniach 16 – 17 października weźmie udział w wizytach studyjnych. Uczestnicy będą mogli zapoznać się z produkcją ekologicznego paliwa z biomasy tzw. pelletu oraz odwiedzą zakład wytwarzający nowoczesne kotły centralnego ogrzewania. Nocleg zaplanowany został w Ośrodku Wypoczynkowym w Kaczynie, pięknym obiekcie położonym wśród lasów, wyposażonym m.in. w boisko wielofunkcyjne. Następnego dnia grupa pojedzie do Buska – Zdroju, gdzie odwiedzi m.in.  Izbę Chleba, funkcjonującą  przy Parafii Św. Brata Alberta. Uczniowie wezmą tam udział w „misterium chleba”, które polega na przygotowaniu i pieczeniu podpłomyków w tradycyjnym piecu chlebowym. Po południu grupa uda się w drogę powrotną do Łoniowa.

Projekt został dofinansowany z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich - Oś IV LEADER.