Dziś: 18 Październik 2018    |    Imieniny: Juliana, Łukasza, Bogumiła

Nowy rok szkolny Szkolnych Kół Caritas

Dnia 25 września 2014 roku w Centrum Integracji Społecznej w Kielcach odbyło się spotkanie opiekunów Szkolnych Kół Caritas Diecezji Kieleckiej. Przybyło na nie ponad 30 osób, które pracują z dziećmi i młodzieżą. Spotkanie poprowadzili ks. Krzysztof Banasik, z-ca Dyrektora Caritas Diecezji Kieleckiej oraz p. Damian Zegadło, Koordynator Diecezjalnego Centrum Wolontariatu.

W pierwszej części konferecji szkoleniowej wystąpił ks. Sławomir Sarek, dyrektor Wydziału Duszpasterstwa Ogólnego Diecezji Kieleckiej. Przybliżył on tematykę Światowych Dni Młodzieży, które odbędą się w 2016 roku w Polsce. Ks. Sarek zaproponował opiekunom konkretne działania jakie mogą podjąć Szkolne Koła Caritas w ramach przygotowań do ŚDM. Zaprezentował m.in. takie akcje jak projekt L4 czy Bilet dla Brata.

Kolejna część spotkania poświęcona była wolontariatowi w hospicjum. Głos zabrała s. Magdalena Czaja, kierownik Hospicjum Stacjonarnego im. bł. Matki Teresy z Kalkuty w Kielcach oraz p. Marta Gawron, która będzie koordynowała działania wolontaryjne w tej placówce. Powiązaną z tym tematykę kampanii "Pola Nadziei" zaprezentowała p. Jolanta Kowalik. Na spotkanie przybył także p. Marcin Kozak, Dyrektor Kieleckiego Banku Żywnosci, który zaprosił SKC do uczestnictwa w zbiórkach żywności i happeningu z okazji Światowego Dnia Żywności.

Po przerwie krótką prezentację na temat możliwości pozyskania funduszy na ciekawe akcje wolontaryjne przedstawiła p. Katarzyna Kossek-Markowska ze Stowarzyszenia Integracja i Rozwój.

W ostatniej części spotkania odbyło się podsumowanie działań zeszłorocznych SKC i omówienie harmonogramu pracy na kolejny rok.

W Caritas Diecezji Kieleckiej działa 60 Szkolnych Kół Caritas. Szkoły chętne do założenia takich form grup wolontaryjnych zapraszamy do kontaktu z Diecezjalnym Centrum Wolontariatu w Kielcach.