Dziś: 10 Grudzień 2018    |    Imieniny: Julia, Judyta, Daniel

Podsumowanie Wakacyjnej Akcji Caritas

W dniach 20-21 września 2014 roku w Ośrodku Wypoczynkowym w Kaczynie odbyło się spotkanie podsumowujące Wakacyjną Akcję Caritas Diecezji Kieleckiej.

Na zaproszenie odpowiedziało około czterdziestu osób. Przy kawie i słodkim poczęstunku kadra kolonijna wspominała turnusy wakacyjne. Pomogły w tym specjalnie przygotowane prezentacje multimedialne, które w wprowadziły klimat nostalgii a momentami wielkiej radości.

W południe odprawiona została msza święta dziękczynna za całe dzieło kolonijne, a szczególnie za opiekę Bożą nad uczestnikami i kadrą. Oprawę liturgii przygotowali wolontariusze.

Po eucharystii wszyscy spotkali się na smacznym obiedzie. Po sytym posiłku każdy z przybyłych otrzymał podziękowanie za „zaangażowanie i piękną postawę” podczas Wakacyjnej Akcji Caritas. Kolejnym punktem programu była gra terenowa „Bieg Ślimaka” przygotowana przez wolontariuszy Diecezjalnego Centrum Wolontariatu. Około 10 km trasa prowadząca głównie przez las możliwa była do pokonania wyłącznie dzięki znajomości obsługi kompasu. Podczas zabawy 3 zespoły musiały wykonać różne zadania na bazach. Wolontariusze dotarli na metę przemoczeni, ubrudzeni, ale zadowoleni z dobrej zabawy.

Wieczorem odbyło się ognisko. Przy kiełbasce, śpiewie i rozmowach odbyła się integracja między turnusami. Dzień zakończył się w późnych godzinach nocnych wspólnymi grami i zabawami.

W niedzielę uczestnicy spotkania wzięli udział w mszy świętej i wrócili do domów po wspólnej kawie i ciastku.

Podziękowania należą się całej kadrze kolonijnej (ponad 80 osób) – kierownikom, duszpasterzom, wychowawcom, pielęgniarkom, animatorom muzycznym, ratownikom, studentkom ŚUTW i wolontariuszom, którzy pomagali przy organizacji turnusów.