Dziś: 24 Kwiecień 2018    |    Imieniny: Aleks, Grzegorz, Aleksander

Wycieczka integracyjno-rekreacyjna w Góry Świętokrzyskie

W dniach od 8-10 września Uczestnicy ŚDS w Proszowicach wzięli udział w wyjeździe integracyjno-rekreacyjnym w Góry Świętokrzyskie. Wyjazd organizowany był przez Stowarzyszenie Pracowników i Sympatyków Środowiskowych Domów Samopomocy.

Zwiedziliśmy wiele pięknych i ciekawych miejsc takich jak: Góra Zamkowa i okolice Zamku Królewskiego, kamienicę z 1570 roku, kaplicę św. Leonarda przy Klasztorze Franciszkanów oraz Podzamcze Chęcińskie. Spacerowaliśmy szlakiem Świętokrzyskiego Parku Narodowego. Na Święty Krzyż wyjechaliśmy kolejką.

W czasie pobytu zakwaterowanie mieliśmy w Ośrodku Wypoczynkowym „Jodłowy Dwór” w miejscowości Huta Szkła. W trakcie naszych pieszych wędrówek zwiedziliśmy osadę średniowieczną w Hucie Szklanej. Wracając do domu zatrzymaliśmy się w Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni. Wiele zachwytu wywołało Muzeum Leonarda da Vinci.

Podczas wyjazdu mieliśmy okazję odpocząć, poznać wiele ciekawych miejsc, uczestniczyć w zabawie integracyjnej, potańczyć i pośpiewać przy ognisku. Takie chwile pozostają w naszej pamięci na długo, dlatego też z niecierpliwością będziemy oczekiwać na kolejny tak wspaniały wyjazd za rok.